Koruna posílila k euru a stejným tempem oslabila vůči dolaru

Praha – Česká měna ve čtvrtek k euru posílila o pět haléřů na 25,25 Kč/EUR, podpořit ji mohlo vyjádření guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla. Vůči dolaru koruna o pět haléřů oslabila na 23,31 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online a vyjádření analytiků. Pražská burza rostla pošesté v řadě.

České koruně patrně pomohl guvernér ČNB, který na konferenci Forbes v Karlových Varech zopakoval, že je podle něj potřeba k dalšímu poklesu úrokových sazeb přistupovat opatrně, uvedl analytik Komerční banky Jaromír Gec. “Jeho slova tak tlumila včera (ve středu) zveřejněné vyjádření člena bankovní rady Tomáše Holuba, který naopak vidí prostor pro rychlejší pokles sazeb,” doplnil.

S postupem centrální banky spojují další vývoj kurzu české měny také analytici Next Finance. “U koruny se bude řešit, zda si Česká národní banka do konce roku vybere pauzu ve snižování úrokových sazeb, nebo ne,” napsali. Podobné zmínky jako od Holuba budou koruně škodit, upozornili. “Zvyšují totiž pravděpodobnost dalšího poklesu její úrokové atraktivity,” dodali.

Zajímavost :  Polská Žabka stanovila IPO, je nejvyšší od vstupu Allegra na burzu

Analytik Purple Trading Jaroslav Tupý poukázal na to, že česká měna nereagovala na dnešní snížení úrokové sazby Evropskou centrální bankou. Koruně by přitom podle něj mohlo snížení sazeb u eura pomoci udržet se na silnější hodnotách v blízkosti 25,00 Kč/EUR, doplnil.

Burzovní index PX ve čtvrtek posílil ovšem jen nepatrně, a to o 0,03 procenta na 1612,97 bodu. Pomohly mu především akcie energetické společnosti ČEZ a Komerční banky. Ztrácely naopak Erste Bank a Moneta Money Bank. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Zajímavost :  Novým velvyslancem v Moskvě bude Koštoval, nastoupí až příští rok

Celkový objem obchodů na pražském trhu ve čtvrtek dosáhl 324 milionů korun. Více než třetina z toho připadla na akcie ČEZ, které zhodnotily o 0,76 procenta na 861 korun. Zbrojovka Colt CZ si polepšila o půl procenta na 605 korun a nápojářská Kofola rostla o 1,53 procenta na 332 korun.

Naopak dva ze tří bankovních titulů skončily v červeném. Erste Bank odepsala 0,87 procenta na 1259 korun a Moneta 0,89 procenta na 110,80 Kč. “Komerční banka šla proti proudu a navýšila zisky předchozích dnů o 0,5 procenta na 811,5 Kč,” uvedl analytik Fio banky Martin Singer.

Kurz české měny:

  Předchozí závěr Čtvrtek kolem 17:00
Kč/EUR 25,30 25,25
Kč/USD 23,26 23,31

Zdroj: Patria Online

Reklama

Zajímavost :  Pražská burza uzavřela nejvýše za téměř dva týdny

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO