O gauneroch a mamľasoch (komentár)

Šutaj Eštok kombinuje výbavu Smeru a OĽaNO.

Do súdka evolučnej antropológie sa v politických komentároch nenačiera často, ale niekedy treba. Navyše, o nechcenom džiháde za transparentnosť v oblasti pohnútok a realizácie vládnej politiky v podaní Matúša Šutaja Eštoka už sa toho vecne veľa originálneho povedať nedá.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Začiatkom týždňa sme si jeho kognitívny hendikep mohli ilustrovať na ochote, s akou sa rozhovoril o správe o manažovaní pandémie Petra Kotlára. Celkom sám priznal, že splnomocnenec nedostal za úlohu niečo naozaj vyšetrovať, ale priniesť hanopis na základe konkrétnej politickej objednávky.

Asi aby to podčiarkol, v utorok sa rozhovoril, že správu SIS o atentáte na Roberta Fica si objednal sám premiér. Všetko skutočne podstatné k tomu v N napísal kolega Obradovič, takže na preskúmanie už zostáva len pozoruhodné evolučné ohnivko v podobe predsedu Hlasu.

Zajímavost :  Nebyl jsem obviněn, moje odstoupení by bylo zbytečné, řekl šéf DPP Witowski

Osud chcel, že slovenskú vládu už viac ako desať rokov zostavovali len Smer alebo OĽaNO. Tieto vývojové stupne politiky sa vyznačujú niektorými podobnosťami, v kontraste s ktorými zasa vyniknú rozdiely.

Spája ich bezostyšnosť, arogancia a presvedčenie, že moc im nepožičal ľud, ale darovala prozreteľnosť. Svoje ciele však dosahujú rozdielne, vďaka čomu ich kádre môžeme veľmi zjednodušene na jednej strane označiť ako „gauneri“ a na druhej ako „mamľasi“.

Ukážeme si na príkladoch. Keď náš exemplár Eštok vo svojej obmedzenosti priznal, že správu o atentáte si v SIS objednal priamo Fico, premiérovi praskla žilka a Eštok dostal pokyn svoje slová dementovať. Fico totiž chápe implikácie takéhoto prepojenia spravodajských, bezpečnostných či justičných zložiek, preto ich popiera a akože necháva konať „nezávislé“ zložky.

Zajímavost :  Pokles ceny bitcoinu by měl být jen krátkodobý

Naopak, OĽaNO sa prejavuje radikálnou úprimnosťou. Premiér sa chválil skalpmi pri zatýkaní a súdení, jeho poslanci Lukáš Kyselica s Jurajom Krúpom zasa ani pri najintenzívnejšom úsilí nenašli problém, keď Kyselica ako kandidát na poslanca vykonával činnosť vojenského špicľa.

Tieto svety žili súbežne, ale samostatne a až do nálezu Eštoka nebolo zrejmé, či sú podobnosti vecou náhody, alebo sú evolučne prepojené. Táto otázka je už zodpovedaná, ešte si však treba počkať, či môže byť hybrid OĽaNO a Smeru úspešný.

Niekto by povedal, že Eštok je ako svorník oboch svetov vybavený na závratnú politickú kariéru. No, opatrne. Aj ľudskí predkovia vyšli na breh zo svetového oceána, ale predsa jestvujú dobré dôvody, prečo po svete nechodíme so žiabrami a chrbtovou plutvou.

Zajímavost :  Slováci podľa prieskumu míňajú na potraviny pätinu rodinného rozpočtu

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO