Nejlepší AI akcie pro rok 2025: Pohled na 5 zajímavých titulů

Největší světové technologické společnosti investují enormní částky do výstavby data center, která mají být naplněna grafickými kartami (GPU) určenými pro vývoj umělé inteligence (AI).

Grafické karty jsou určeny pro paralelní výpočetní procesy, jsou tedy schopny zpracovávat velké množství dat v různých vláknech současně, což je klíčové pro tzv. strojové učení a provoz tzv. neuronových sítí, které jsou základním stavebním kamenem AI technologie.

Podle nejnovějších zveřejněných dat firem:

  • Microsoft za celý fiskální rok (v USA 1.10. až 30.9.) investoval 55,7 miliard USD v tzv. kapitálových výdajích (capex), většinu z nich tvořily právě investice do infrastruktury data center a nových výpočetních čipů.
  • Amazon investoval v kapitálových nákladech 30,5 miliard USD během první poloviny roku 2024, převážně do umělé inteligence.
  • Alphabet utratil v nákladech za AI 25 miliard USD za první polovinu roku 2024.
  • Meta Platforms plánuje během roku 2024 zaplatit za AI capex mezi 37 až 40 miliard USD. 
  • Oracle do AI výdajů investoval 6,9 miliard USD během fiskálního roku 2024.

Microsoft, Amazon, Meta a Oracle explicitně sdělili, že v nadcházejícím roce plánují utratit ještě více. To vytváří obrovskou příležitost v polovodičovém průmyslu pro rok 2025 a to může činit následujících 5 titulů velmi zajímavými.

1. Nvidia: Úplně nová generace čipů požene byznys obrat nahoru

Pokud se bavíme o datových centrech s nejmodernějšími polovodiči, Nvidia je jednoznačnou špičkou. Grafický procesor H100 nastavil novou laťku pro celé AI odvětví na minulý rok, přičemž společnost už teď připravuje spuštění prodeje úplně nové generace čipu postavené na architektuře Blackwell.

GB200 NVL72 postavený na architektuře Blackwell překoná dosavadní výpočetní technologii až o 30x násobek. Předpokládaná prodejní cena karet GB200 se bude pohybovat mezi 30 – 40 tisíci USD za kus, což je naprosto srovnatelné s aktuálními cenami H100 pro operátory data center.

CEO společnosti Nvidia Jensen Huang předpokládá, že čipy postavené na architektuře Blackwell začnou společnosti vydělávat miliardy dolarů v posledním kvartálu fiskálního roku 2025, kdy je očekáváno znatelné zvýšení tržeb.

Nvidia směřuje k očekávanému zisku 125,5 miliard USD za fiskální rok 2025, což je nárůst o 125% oproti předchozímu roku. Tento titul není nejlevnější, nicméně představuje představuje sázku na velmi zdravý poměr mezi cenou akcie oproti zisku společnosti (P/E), a to 29,1, pokud jej porovnáme s očekávanou hodnotou v roce 2026. 

Zajímavost :  Vláda schválila rozpočet bez námietok. Ak by dlh Slovenska prudko narástol, hrozil by bankrot, tvrdí Kamenický

Zjednodušeně řečeno, pokud by investor chtěl držet akcie Nvidia alespoň následujících 18 měsíců, platí za ně aktuálně stále rozumnou cenu.

Prozkoumejte akcie Nvidia na platformě XTB

2. Micron Technology je přední dodavatel čipů

Micron Technology je přední dodavatel paměťových čipů pro datová centra, osobní počítače a chytré telefony. Při provozu datových center AI paměťové čipy pomáhají grafickým kartám ukládáním datových a logických struktur při běhu, čímž umožňují jejich opětovné použití pro další hluboké učení a výpočty. Vzhledem k tomu, že AI potřebuje enormní množství dat k tomu, aby se mohla učit a dále vylepšovat, poptávka po navýšení paměťové kapacity přirozeně roste.

Poslední HBM3E (vysokokapacitní paměť) od Micronu s 36 gigabytovými (GB) jednotkami pro datová centra dokážou poskytnout až o 50% více kapacity než kterýkoli jiný produkt na trhu, přičemž spotřebují o cca 20% méně energie. Byl navržen pro čipy Nvidia H200 a potenciálně i pro nové GB200 postavené na architektuře Blackwell. Micron je aktuálně kompletně vyprodán až do roku 2026.

Kromě datových center, každý přední výrobce chytrých telefonů se systémem Android používá paměť LP5X DRAM od firmy Micron. Mnoho z nich letos vydalo nová zařízení s podporou umělé inteligence, které mají oproti svým standardním předchůdcům z minulého roku minimální kapacitní nároky zhruba dvojnásobné. V odvětví osobních počítačů můžeme vidět podobný trend, kdy většina počítačů s podporou umělé inteligence začíná na DRAM kapacitě 16GB oproti loňským 12GB.

Větší nároky na kapacitu přirozeně vedou k posilování pozice Micronu. V letošním fiskálním Q4 (konec 29. srpna) zisk firmy raketově vzrostl o 93% na 7,7 miliard USD a výhledy jsou dále pozitivní.

Prozkoumejte akcie Micron Technology na platformě XTB

3. Axcelis Technologies benefituje z rostoucí poptávky po vysokokapacitních paměťových čipech

Axcelis Technologies (NASDAQ: ACLS) není na rozdíl od předchozích titulů výrobce čipů. Namísto toho se zabývá výrobou zařízení pro implantaci iontů, což je klíčové pro výrobu procesorů (CPU), paměťových čipů a energetických zařízení regulujících tok elektrické energie v silnoproudových sítích. 

Datová centra pro umělou inteligenci se stala novou příležitostí pro výrobce energetických zařízení, protože konzumují enormní množství elektrické energie. Někteří zákazníci firmy Axcelis začali používat tzv. MOFSET, tedy polem řízený tranzistor na bázi křemíkových karbidů (sloučenin uhlíku a křemíku), který je více robustní a oproti jiným materiálům tepelně efektivnější. Zařízení na této bázi jsou schopna implantovat ionty intenzivněji, což je pro Axcelis Technologies konkurenční výhoda.

Zajímavost :  POČASIE: Oblačno až zamračené, ojedinele dážď. Denná teplota až do 24 stupňov

Axcelis navíc benefituje z rostoucí poptávky po vysokokapacitních paměťových čipech pro datová centra, počítače a chytré telefony. Výrobci čipů, kteří se snaží rozšiřovat výrobu pro uspokojení této poptávky, potřebují stále více zařízení od firmy Axcelis, přičemž se tato firma souběžně připravuje na silný rok 2025.

Ve skutečnosti se tato společnost připravuje na to, že rok 2025 by mohl být ten nejúspěšnější v její historii s rekordním ziskem 1,3 miliardy USD.

Broadcom je AI společnost se širokým spektrem působení v oblastech spojených s vývojem AI. Jde například od polovodiče, vybavení, kyberbezpečnost a tak dále. Je to právě polovodičový sektor, který aktuálně vzbuzuje zájem investorů, protože některé produkty čelí masivní poptávce od společností budujících infrastrukturu pro umělou inteligenci.

Broadcom vyvíjí tzv. hardwarové akcelerátory pro provoz datových center umělé inteligence, které umožňují škálování výkonu pro zákazníky (typicky Microsoft, Amazon nebo Alphabet). Během Q3 aktuálního fiskálního roku společnost uvedla, že objem obchodu vzrostl zhruba na 3,5 násobek v porovnání se stejným obdobím v minulém roce. Stejně tak zaznamenala čtyřnásobné prodeje ethernetových uzlů Tomahawk 5 a Jericho3-AI používaných v data centrech. Tato zařízení regulují, jak rychle data proudí z jednoho místa na druhé.

Ve třetím kvartálu tohoto roku se při zveřejnění dat očekává zisk společnosti 51 miliard USD za fiskální rok 2024, z toho 11 miliard USD právě z činnosti spojené s AI. Společnost každopádně navýšila odhady na 51,5 a 12 miliard USD.

Broadcom je aktuálně na prahu vstupu do tzv. bilionového klubu, který je aktuálně složen pouze ze šesti amerických technologických gigantů.

Akcie AVGO.
Akcie AVGO. Zdroj: Tradingview.com

5. Advanced Micro Devices (AMD) je špička v polovodičích

Advanced Micro Devices je jeden ze špičkových světových dodavatelů čipů do elektroniky. AMD čipy jsou součástí výrobků od Sony PlayStation 5 až po systémy elektromobilů Tesla. Společnost se aktuálně snaží dohnat náskok konkurenta Nvidia v sektoru datových center se svými novými čipy MI300.

Zajímavost :  Ministerstvo průmyslu a obchodu posiluje inovační schopnosti firem

MI300 byl navržen jako alternativa k H100 od Nvidia a zaujal špičkové zákazníky jako Oracle, Microsoft nebo Meta Platforms. Každopádně pokud se bavíme o tom, že Nvidia je připravena prodávat čipy s architekturou Blackwell, AMD už pracuje na rychlejším provedení, tedy novém čipu MI350, který bude uveden do prodeje v následujícím roce.

Tento čip bude postaven na nové architektuře nazvané Compute DNA (CDNA) 4, která může přinést až 35 násobný výkon než CDNA 3 čipy jako je MI300. AMD tyto čipy chce pustit do konkurenčního boje přímo s čipy postavenými na Blackwell architektuře od společnosti Nvidia.

Akcie AMD jsou už teď jednou ze špiček ve výrobě AI čipů pro odvětvý osobních počítačů, kde podle odhadů drtivě dominuje 90% podílem na trhu, a to konkrétně po uveřejnění řady Ryzen AI 300 pro notebooky, která disponuje nejrychlejším výkonem, co se týče operací na neuronových sítích na trhu. Těmto čipům se přezdívá tzv. Neuronové výpočetní jednotky (NPU). Společnost avizovala brzké spuštění těchto čipů pro více než 100 platforem vrcholných výrobců jako Asus, Acer nebo HP.

AMD zaznamenalo neuvěřitelných 115% meziročního růstu zisku z provozu datových center a 49% růst zisku z klientského segmentu (který je baštou Ryzen AI čipů) během Q2 2024. Revoluce v technologiích pro umělou inteligenci nicméně stále ještě probíhá, takže to nejlepší akcie AMD dost možná ještě teprve čeká.

Prozkoumejte akcie AMD na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO