18.10.2024 Tržní přehled: Bitcoin útočí na 68 000 USD. Zlato zase překonává historická maxima

Vítáme Vás u dalšího přehledu pro akciové trhy, kryptoměny, komodity či jiná investiční aktiva. Tento týden je převážně klidnější navzdory začátku výsledkové sezóny. Společnost ASML oznamuje s výsledky špatné vyhlídky v polovodičovém sektoru. Dnes zasedání ECB a možné snížení úrokových sazeb.

Bitcoin se poslední dva dny pokouší překonat rezistenční pásmo kolem 68 000 USD. Aktivita na kryptoměnovém trhu roste. Zlato se znovu dostává nad 2680 USD za unci čím táhne nahoru i stříbro. Čeká nás konečně proražení nad 2 700 USD za unci a příchod retailových investorů do sektoru? Nastane recese na finančních trzích přesně jako v roce 2008?

Bitcoin testuje rezistenční pásmo u 68 000 USD

Bitcoin se za poslední dva dny zvedá až po rezistenční pásmo mezi 67 000 a 68 000 USD. Dnes ráno lehce koriguje a vykazuje náznaky menších problému překonat tuto zónu. Předpokládám, že mnoho investorů, kteří se dostávají zpátky na své prodávají.
Spekulace v sektoru kryptoměn není jednoduchá a občas si musíte zisky dlouho vysedět.

Část menších altcoinů se za poslední měsíce propadla o více než -70 procent, některé až na své historické minium. Otáčí se konečně trend a můžeme očekávat obrovské zisky nebo je to past?

Stream: Bitcoin na 68 000 dolarech

Bitcoin testuje rezistenční hladinu 68 000 USD

Bitcoin se během tohoto týdne dostává do rezistenčního pásma kolem 67 000 až 68 000 USD. Právě v této zóně se očekával největší prodejní tlak. Mnoho investorů se pokouší dostat ze ztrátové pozice a vybrat to co zainvestovali. Zároveň mnoho institucí a traderů jasně vidí tuto hladinu, můžou ji využít pro korekci a následně reakumulaci dlouhé pozice.

Na hodinovém grafu výše můžeme jasně vidět dokončování impulsní vlny nahoru od 59 000 USD. Jednotlivé impulsní subvlny souhlasí s pěti-vlnovým impulsním pohybem indikátoru RSI. Aktuálně už RSI a MACD formují divergence od 1hodinového až po 4hodinový graf.

Zajímavost :  Zpráva: Vývoj cen komodit: Měď (+1,35 %), stříbro (+1,2 %), pšenice (+0,55 %)

V tomto bodě bych očekával alespoň menší pokles na 66 000 USD. Tady se bude rozhodovat jestli Bitcoin prorazí nahoru a pokusí se o hladinu 73 000 USD (nebo výše). Negativní varianta je zamítnutí na současných hladinách a otočení směrem dolů. Tato druhá varianta by byla epická lekce pro spekulanty a HODLery, kteří ve velkém naskákali znovu do trhu.

Právě z těchto důvodu se pokusím situaci “zahrát” tradingově s využitím úzkého stoplossu v jednotkách procent. S ohledem na výše popsané podobnosti u akciového indexu S&P 500 mě svědomí a hlava nepustí, abych zatím spekuloval na dlouhodobý růst Bitcoinu. Nejdříve chci vidět proražení nad 69 000 USD a následně nad 73 000 USD. V opačném případě zůstávám mimo tyto trhy.

Investujte do bitcoinových ETF na platformě XTB

Zlato se dostává znovu nad 2 680 USD

Zlato se dostává zpátky nad 2 680 USD za unci a je velmi blízko k překonání nedávného nominálního maxima. Navzdory tomu, že zlato je můj favorit pro nejbližší období 2-3 let, pokusím se být nestranný. Premium na Šanghajské burze pro zlato se znovu vrací na neutrální úrovně. Znamená to, že retail znovu nakupuje fyzické zlato na současných cenách. To je velmi pozitivní zpráva. U stříbra se nadále drží vyšší premium kolem 12-13 procent za fyzickou dodávku. To je pozitivní pro další vývoj ceny stříbra v nejbližších měsících.

Denní až týdenní graf zlata vypadá neutrálně až positivně pro další růst. Na dvou až 8 hodinovém grafu se však ukazují lehké divergence, které naznačují možný menší pokles v nejbližších dnech. Jak velký bude (pokud nastane) se nechám překvapit. Podobné náznaky už pozoruji i na grafech akcií některých společností v sektoru. Propad ceny zlata a stříbra však budu brát jako příležitost dokoupit některé těžební společnosti, favority s nejlepšími předpoklady.

Zajímavost :  Komentář: Kofola vyplatí zálohu na dividendu za rok 2024 ve výši 7,50 Kč na akcii

Porostou těžaři zlata jako čínské akcie?

V nejbližších 2-3 týdnech nás čekají kvartální výsledky největších těžařů v sektoru zlata a stříbra. S ohledem na raketový růst ceny zlata a průměrnou prodejní cenu o 10 až 15 procent vyšší očekávám skokový růst čisté marže a zisku. Cena ropy a plynu klesá, tím pádem i náklady na produkci klesají nebo budou podobné jako za druhý kvartál.

Pár menších těžařů už svoje čísla oznámila, velká část z nich značně překonává očekávaní. Až tyto čísla uvidí retailový investor, očekávám FOMO nákupy podobné jako nedávno u čínských akcií. Už teď je to jeden z nejziskovějších sektorů vůbec. Vyhlídky pro cenu zlata a stříbra pro rok 2025 jsou kolem 3000 USD za unci zlata a přibližně 35 až 40 USD za unci stříbra. Inflace se postupně započítává do ceny základních komodit. Pokud nevyskočí náklady na těžbu, vidím to velmi positivně i bez varianty americké recese.

Tento týden jsem dlouhou dobu strávil uvažováním nad vývojem ceny zlata, stříbra a akcií v sektoru pokud nastane velký propad širších akciových trzích. Historicky si to zlata, stříbro a akcie v sektoru vyžerou velmi podobně jako všechno ostatní. Kreditní událost nutí investory a instituce prodat všechno co má nějakou likviditu, aby zvládli pokrýt ztráty nebo likvidace na napákovaných pozicích.

Nedělám si tedy iluze, že mě zlato a těžaři stoprocentně ochrání. Podíváme se na modelový příklad v roce 2007-2008. Rozdíl je v tom, že tyto aktiva nadále rostli, zatím co akciový index S&P 500 začal padat (až do března 2008). Následně se připojili k propadu všech trhů. Z nových maxim vytvořených do března 2008 se propadlo všechno. Zlato (-28%), stříbro (-50%), indexy těžařů zlata (-66%). Můžete se podívat zpětně na vývoj indexů (link na graf výše zde) a akcií jednotlivých velkých společností jako Barrick, Newmont, Agnico Eagle nebo Kinross.

Zajímavost :  Rostoucí inflace Etherea zpochybňuje koncept ‘ultrasound money’

Avšak v následujících třech letech se cena zlata vyhoupla na nová maxima, téměř ztrojnásobila. Indexy velkých těžařů vyrostli podobně o +300%. Menší společnosti v sektoru se chovali jako kryptoměny v býčím trhu a stříleli o desetinásobky nahoru. Do tohoto trhu je nutné zapojit několikaletou strategii. Pro možnost zmíněného propadu si nechávám stranou dostatečnou rezervu pro další nákupy akcií nejlepších v sektoru.

Problém nastává pokud někdo vstupuje do několikaletého cyklu s očekáváním rychlého zhodnocení za pár týdnů až měsíců. Právě ti se nejvíce popálí a odejdou s velkou ztrátou. To jakou třídu aktiv si vyberete musí odpovídat vaší strategií. Jinak může nastat velký problém.

Prozkoumejte zlaté ETF na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO