Razie v Seznamu skončila, její vyhodnocení může podle ÚOHS trvat roky

Neohlášená inspekce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v sídle společnosti Seznam.cz ve čtvrtek pozdě odpoledne skončila, řekl mluvčí úřadu Martin Švanda. Takzvané místní šetření začalo v úterý a mělo prověřit podezření ze zneužití dominantního postavení, uvedl antimonopolní úřad ve středu. Seznam.cz může proti zásahu podat správní žalobu u Krajského soudu v Brně.

„Místní šetření bylo ukončeno ve čtvrtek pozdě odpoledne. Následná práce se zajištěnými daty, jejich vyhodnocení a prokázání protisoutěžního jednání je pak otázkou další řady měsíců či spíše jednotek roků. Podobně dlouho ostatně trvalo zjišťování a odhalování prvotního podezření na zneužití dominantního postavení, které vedlo až k neohlášenému místnímu šetření,“ uvedl Švanda.

Samotné místní šetření neznamená, že se firma přečinu skutečně dopustila, ani že s ní úřad zahájí správní řízení. Umožňuje ale úředníkům shromáždit důkazy. Kontrolovaná společnost má podle zákona povinnost být úřadu při místním šetření nápomocná a umožnit přístup ke všem požadovaným zařízením a dokumentům. Za to, že s úřadem nespolupracovaly, dostaly v minulosti některé firmy pokutu.

Zajímavost :  Google musí otevřít obchod s aplikacemi konkurenci, nařídil americký soud
🎧 Nemyslím si, že to ředitel dopravního podniku ustojí, říká Jan Novotný z e15 o nové kauze

Při takzvaném místním šetření přicházejí inspektoři do sídla společnosti a zajišťují při něm například servery, počítače nebo mobilní telefony, aby v nich nebylo možné měnit či mazat data. V těchto zařízeních potom vyhledávají data, která by mohla obsahovat potenciální důkazy. Procházejí také písemné dokumenty. Z inspekce si ÚOHS neodnáší žádný hardware, pouze data, která poté prohledává a analyzuje.

Největší tuzemská internetová firma Seznam.cz měla loni zisk před zdaněním 1,36 miliardy korun. Tržby dosáhly 5,94 miliardy korun. Ivo Lukačovič Seznam založil v roce 1996. Firma provozuje stejnojmenný vyhledávač Seznam.cz, zpravodajský server Seznam Zprávy, Televizi Seznam, službu Mapy.cz nebo Sbazar, Sreality a Sauto. Nabízí mimo jiné také srovnávač Zboží.cz, Počasí.cz, Prohlížeč nebo video portál Stream.cz.

Povinná kyberbezpečnostní opatření přijdou české firmy na desítky miliard korun

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v září oznámil, že se o Seznam.cz zajímá v tiskové zprávě, jež reagovala na článek zpravodajského serveru Seznam Zprávy (spadá pod společnost Seznam.cz), který popisoval spolupráci šéfa ÚOHS Petra Mlsny s obžalovaným Michalem Petříkem.

Zajímavost :  GALERIE: Jaké jsou následky po hurikánu Milton?

„Může se jednat také o výstražné gesto ze strany společnosti Seznam.cz směrem k Úřadu, který se v poslední době začal v rámci své činnosti o působení této společnosti zajímat,“ uvedl tehdy k textu Seznam Zpráv ÚOHS a zároveň tím poprvé veřejně zmínil, že se o Seznam.cz „zajímá“.

V Seznam Zprávách došlo k personálním změnám

Uprostřed týdnu, kdy v Seznamu probíhala razie, firma oznámila, že současný šéfredaktor zpravodajského serveru Seznam Zprávy Jakub Unger odejde ze své vedoucí pozice v redakci české internetové jedničky. Po dohodě s vedením firmy končí i ve všech ostatních funkcích, které v Seznamu dosud zastával. Vedením redakce Seznam Zprávy je pověřený šéfredaktor deníku Právo Petr Šabata. Seznam to oznámil na svém blogu.

Zajímavost :  Řešení pro záchranu knih dodá Ukrajině armádní podnik VTÚ. Vládní projekt podpořili Komárek s Winklerem

V běžném chodu redakce či směřování titulu Seznam Zprávy ani na jiných vedoucích pozicích se podle sdělení vedení Seznamu aktuálně nic nemění.

Zdroj Zde