Ako Putin trestá kritikov a prečo Blaha s Ficom o tom mlčia (komentár šéfredaktorky)

17. okt 2024 o 20:05  I 

Čo je a čo už nie je rusofóbia.

Počúvala som ukrajinskú novinárku Anzhelu Slobodian, ako hovorila o psychickom terore, ktorý zažívala približne mesiac v ruskom zajatí. Dnes je voľná, ale týždne v ruskom zajatí ju poznačili.

Predtým, ako ju ruský režim vyhodnotil ako zradkyňu, pracovala ako reportérka pre TV Telethon v Chersone. Snažila sa prinášať správy aj po okupácii. Ruskí vojaci vrazili do jej bytu, natiahli jej vrece na hlavu a odvliekli ju na miesto, ktoré volá len mučiareň. Bola v cele číslo šesť. Spomína si na výkriky mužov pri mučení elektrinou. Jedna z jej spoluväzenkýň zomrela na mŕtvicu a jej kolegov mužov mučili aj fyzicky.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Zajímavost :  Otázky a odpovede: Čo všetko by ste mali vedieť o očkovaní? Užitočné informácie a rady odborníkov (+anketa)

Podľa BBC Ukrajinci v Chersone po oslobodení našli viac ako jedenásť mučiarní. Vyše 700 ľudí je nezvestných. Slobodian bola medzi prvými, ktorí vypovedali pred ľudovým súdom v Haagu o tom, ako okupanti zaobchádzali s novinármi. Súd vytvorili ľudskoprávni aktivisti, aby mohli byť tieto svedectvá zaznamenané, hoci momentálne neexistuje medzinárodný tribunál, ktorý by mohol Vladimira Putina súdiť za napadnutie Ukrajiny.

Zajímavost :  Odborníčka: Ľudia s Hizballáhom nemusia súhlasiť, spája ich však strach z Izraela

Nie je možné čakať, kým sa táto vojna skončí, treba zbierať svedectvá, aby sa nerozplynuli, aby ich nemohli obhajcovia okupácie popierať, hovorí Slobodian.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO