Fico: So Zelenským som sa rozprával asi 15 sekúnd. Jeho plán víťazstva nazval kontroverzným, Ukrajinu v NATO nechce

Plán víťazstva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je kontroverzný a nepovažujem za dobrý nápad členstvo Kyjeva v Severoatlantickej aliancii (NATO), vyhlásil v piatok v Bruseli predseda vlády SR Robert Fico.

Premiér Robert Fico pred novinármi hovoril o záveroch samitu európskych lídrov. Špeciálnu pozornosť venoval aj ruskej agresii na Ukrajine, ukrajinskému členstvu v NATO či severokórejským jednotkám, ktoré vo vojne údajne bojujú na strane Ruska.

Fico sa na samite stretol po prvýkrát od začiatku ruskej invázie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ten vo štvrtok na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem vyhlásil, že slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi povedal na stretnutí v Bruseli veľa vecí.

Pomoc áno, NATO nie

Slovenský premiér však tvrdí, že sa osobne rozprávali nanajvýš 15 sekúnd, a to počas spoločného fotenia sa. Dodal, že Slovensko Ukrajine naďalej pomáha napríklad zásielkami elektrickej energie, no vstup do NATO už podporiť nechce. „My im želáme najmä členstvo v Európskej únii. Ale ak by boli v NATO, tak aká je pravdepodobnosť opätovného konfliktu? Veľmi vysoká,“ myslí si predseda vlády.

Zajímavost :  Zo Štúrova je slovenský Wall Street. Maďari si tam masívne zakladajú účty, aby sa vyhli Orbánovej transakčnej dani

Podľa Fica by bolo najlepším riešením, keby Ukrajina zostane neutrálna a dostane bezpečnostné záruky. Inak vraj hrozí tretia svetová vojna. Ukrajina sa vzdala jadrového arzenálu a získala bezpečnostné záruky v rámci Budapeštianskeho memoranda v roku 1994, Rusko ju napriek tomu napadlo v roku 2022.

„V súčasnosti to vyvoláva napätie, obrovskú eskaláciu napätia. To je môj názor,“ dodal k téme členstva Fico. Hovorí, že si musia „sadnúť veľkí chlapci“, aby sa konflikt skončil. Mal tým na mysli USA a Rusko, ktoré sa podľa premiéra musia dohodnúť na mieri.

Fico priznal, že ruská agresia skutočne bola porušením medzinárodného práva. „Nemalo sa to stať. Ruská federácia si mala iným spôsobom riešiť svoje problémy, pokiaľ išlo o rusky hovoriace obyvateľstvo žijúce na Ukrajine. Nedá sa meniť hranica tak, že zoberiete zbrane a tú hranicu si zoberiete,“ vyhlásil premiér.

Fico sa tiež stručne vyjadril k údajnej prítomnosti cudzích vojsk na Ukrajine. Uviedol, že ak sa potvrdí informácia o Severokórejčanoch v službách ruskej armády, Slovensko je pripravené to odsúdiť.

„Ak to bude realita, budem na to reagovať. Zatiaľ na to nevidím dôvod,“ povedal premiér.

NATO je na členstvo pripravené

Zdá sa však, že napriek postoju predsedu vlády sa Ukrajina do NATO skôr či neskôr dostane. Aspoň to tvrdí Rutte, ktorý vyhlásil, že o jej členstve niet pochýb.

Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi odkázal, že Severoatlantická aliancia nestratí odhodlanie a bude pokračovať v podpore Ukrajiny. Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii vyjadril presvedčenie, že si Ukrajina zaslúži stať sa členom NATO.

„Ukrajina bude v NATO …kým sa to stane, postaráme sa o to, aby mala všetko, čo potrebuje na víťazstvo,“ povedal Rutte, podľa ktorého Aliancia s Ukrajinou spolupracuje na tom, aby jej bola stále bližšie. Zelenskyj zase poznamenal, že je potrebné urobiť všetko pre to, aby sa jeho krajina súčasťou Aliancie stala.

Zajímavost :  Pätnásťročnú kariéru vymenil Sulík za kuchyňu a pokusy s vajcami a cesnakom. Návrat istý nemá

Pozrite si kompletnú tlačovú besedu premiéra Roberta Fica:

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO