Nassim Taleb: Velká rizika na trhu a příliv investic do umělé inteligence

Nassim Taleb rozebírá tržní křehkost a budoucnost investic do umělé inteligence (AI). Zdůrazňuje rizika spojená s nestabilitou trhu a predikuje, jak AI může ovlivnit globální finanční systém.

Nassim Nicholas Taleb, známý autor knih „Černá labuť“ a „Antifragilita“, nedávno v rozhovoru pro Bloomberg TV sdílel své názory na globální finanční trhy a budoucnost investic do umělé inteligence (AI). Taleb, odborník na řízení rizik, zdůraznil, že trhy jsou stále zranitelnější. Přitom poukázal na současné trendy a jejich dopady. Upozornil také na nebezpečí nepředvídatelných událostí, které mohou trhy destabilizovat. Dle jeho názoru je nezbytné se na tyto události připravit, aby byly finanční systémy odolnější.

Finanční trhy jsou čím dál křehčí

Taleb tvrdí, že trhy jsou „potenciálně křehčí než za posledních 20 až 30 let“. Upozorňuje, že současná i nová rizika zvyšují ceny aktiv, jako je zlato. Taleb se ale zaměřuje na přípravu trhů na pokles. Tvrdí, že preferuje ochranu bohatství jako pojistku proti velkým krizím, místo spoléhání na jednotlivé formy financí nebo majetku, včetně zlata.

Zajímavost :  5 velkých analytických pohybů v oblasti AI: Akcie Tesly čelí výraznému riziku poklesu

Tento přístup odráží jeho univerzální strategii minimalizace rizik. Jeho strategie se zaměřuje především na krizová období, kdy jsou trhy nejzranitelnější. Jeho poznámky přicházejí po období, kdy mnoho investorů čelilo výraznému poklesu trhu v posledních měsících.

Taleb varoval, že kolapsy přicházejí v nejméně vhodných chvílích, kdy účastníci trhu nejsou připraveni a příliš se zadluží, což jejich situaci ještě zhoršuje. Podmínky jsou podle něj podobné jako v letech před tržními kolapsy, přičemž rizika jsou velmi vysoká.

Zajímavost :  Blaha je v Moskve a ospravedlňuje sa. V europarlamente sa v názore na Rusko nezhodol so Šefčovičom

Společnosti s umělou inteligencí a růst trhu

Taleb dále přiznal, že mnoho firem investujících do AI technologií významně přispělo k růstu indexu S&P 500 v minulém roce. Upozornil, že i když AI představuje perspektivní investiční oblast, současní lídři této rally nemusí zůstat vítězi dlouhodobě.

Jako příklad uvedl internetový vývoj, kdy firmy jako Alta Vista ovládaly trh, než je nahradil Google. Taleb předpověděl, že AI investice budou patřit mezi nejperspektivnější, ale zároveň varoval před riziky a doporučil diverzifikaci kvůli možným výkyvům trhu.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO