Zlato je nejdražší v historii. A může růst dál, odhaduje předpověď

Cena zlata na burze vůbec poprvé překonala hranici 2700 dolarů (tedy přes 60 tisíc korun) za troyskou unci. Od začátku roku tak tento drahý kov zdražil už o třetinu.

I tentokrát se potvrdilo, že se zlatu nepřezdívá „bezpečný přístav“ nadarmo. Poptávku po něm teď totiž zvyšuje hlavně nejistota na trzích před prezidentskými volbami v USA a také pokračující napětí na Blízkém východě.

„Kromě obav kolem Blízkého východu se také blíží americké volby, které vypadají velmi vyrovnaně. To vytváří celou řadu nejistot a zlato je často místem, kam se lidé uchylují v době nejistoty,“ potvrdil pro agenturu Reuters Nitesh Shah, komoditní stratég společnosti WisdomTree.

Zajímavost :  Čína zavede prozatímní antidumpingová cla 30,6 až 39 procent na dovoz brandy...

Cena komodity se ale v příštích 12 měsících může dostat ještě výš, a to až na cenu 2941 dolarů za troyskou unci. V týdnu tento odhad zazněl na výročním shromáždění mezinárodní organizace London Bullion Market Association, která na obchodování s drahými kovy dohlíží.

Podle analytiků ale přispělo k větší poptávce po zlatu také uvolňování měnové politiky, konkrétně snížení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou o čtvrt procentního bodu na 3,25 procenta. V září se do něj pustila rovněž americká centrální banka (Fed).

Při klesajících úrokových sazbách ztrácejí například dluhopisy na atraktivitě, protože jejich výnosy klesají. Zlato sice samo o sobě úrok nepřináší, ale při nízkých sazbách neztrácí svou hodnotu, což vyrovnává jeho nevýhodu oproti výnosovým investicím, jako jsou právě dluhopisy.

Zajímavost :  POČASIE: Oblačno až zamračené, ojedinele prehánky alebo dážď. Denná teplota 11 až 17 stupňov

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také… Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Vytisknout

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO