Všichni vědí, že Ukrajina se stane členem NATO, řekl Rutte. Podpora Kyjeva podle něj není charita

Podpora Ukrajiny není podle nového generálního tajemníka NATO Marka Rutteho charitou, je to investice do naší vlastní bezpečnosti. Rutte to v pátek řekl na závěr dvoudenního jednání ministrů obrany Severoatlantické aliance, kterému jako nový šéf NATO poprvé předsedal. Všichni v NATO podle něj vědí, že se Ukrajina stane členem aliance. Kdy by se tak mohlo stát, ale nezmínil.

Náklady na podporu Ukrajiny jsou podle Rutteho mnohem nižší, než by byly náklady v případě vítězství ruského prezidenta Vladimira Putina. „Rusko je možná hlasité, ale NATO je silné,“ prohlásil šéf NATO na tiskové konferenci v Bruselu. Zároveň odsoudil ruského prezidenta „za stále nezodpovědnější rétoriku“.

Zajímavost :  Stát podpoří nový blok Dukovan smlouvou o výkupu elektřiny. Do budoucna bude možností více

Spojenci z NATO podle Rutteho usilovně pracují na tom, aby poskytli Kyjevu všechno, co potřebuje. „Na jednání s ministry jsme debatovali také o tom, jak je důležité, aby Rusko vidělo, že v pomoci Ukrajině nepolevíme, že budeme podporovat i ukrajinské obranné kapacity, například produkci dronů,“ dodal Rutte.

Šéf NATO se vyjádřil i k informacím, že na Ukrajině po boku Ruska bojují severokorejští vojáci. Severoatlantická aliance podle něj v tuto chvíli přítomnost armády KLDR v oblasti nemůže potvrdit. V souvislosti s tímto tématem je ale NATO v blízkém kontaktu s představiteli Jižní Koreje a dění detailně sleduje. Zástupce Jižní Koreje byl ve čtvrtek i na jednání v sídle NATO spolu s dalšími partnery aliance z Indo-Pacifiku, což je s Austrálií, Japonskem a Novým Zélandem.

Zajímavost :  Obce mrhají penězi, jen sdílení obecních úřadů by ušetřilo deset miliard ročně

Zdroj Zde