V divadle nie je chaos ani pochmúrna atmosféra, bráni sa Ťapáková. Jaurová podľa nej zavádza a škodí divadlu

Uviedla to v reakcii na slová podpredsedníčky Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zory Jaurovej (PS) po poslaneckom prieskume v SND. Ťapáková deklaruje, že v programovom pláne divadla nenastali žiadne zmeny s nástupom nového vedenia.

Jaurová zavádza, hovorí Ťapáková

“Myslím, že všetci predstavitelia a jednotliví riaditelia presvedčili poslancov, že sú odborníkmi a profesionálmi vo svojom odbore. Mrzia ma vyjadrenia podpredsedníčky Výboru NR SR pre kultúru a média pani Zory Jaurovej ‘o chaose a pochmúrnej atmosfére v inštitúcii’ a považujem ich za zavádzajúce a istým spôsobom znevažujúce prácu a prístup vedenia, ako aj zamestnancov divadla,” uviedla Ťapáková v stanovisku SND, ktoré zaslala tlačová tajomníčka Izabela Pažítková.

Poslancov vedenie divadla informovalo o tom, že predstavenia sa realizujú podľa programového plánu, prebieha skúšobný proces všetkých plánovaných premiér v aktuálnej sezóne a “pozorne sa sledujú procesy zmluvných vzťahov do budúcna”. Na post riaditeľa Opery SND nastúpil Rastislav Štúr, riaditeľom umelecko-dekoračných dielní je Peter Čanecký.

Zajímavost :  Analytik: Dlouhodobí držitelé Bitcoinu mají tendenci realizovat zisky

Časť poslancov podľa vyjadrenia SND v diskusii poukázala na “istý rozpor”, teda rozdielne názory medzi vedením SND a činoherným súborom. “Tieto nesúvisia s tvorbou či dramaturgickým plánom, vyplývajú z prezentácie osobných názorov, ktoré časť činoherného súboru uvádza vo vyhlásení po predstaveniach. Právne oddelenie SND upozornilo, že tieto vyhlásenia nie sú v súlade s etickým kódexom divadla, a nespĺňajú ani záväzky vyplývajúce z pracovných zmlúv,” skonštatovala Pažítková.

Drlička pr umeleckých dielňach zlyhal, tvrdí SND

Poslanci si vypočuli aj informáciu o stave umelecko-dekoračných dielní (UDD), ktoré sa nachádzajú v bratislavskom Lamači a novej budove SND. “Analýza a vyhodnotenie, prečo dielne riadne nepracujú, potvrdzuje skutočnosť, že odvolaný generálny riaditeľ SND Matej Drlička nepripravil a nerealizoval všetky opatrenia smerujúce k tomu, aby UDD SND mohli v OD Lamač alebo kdekoľvek inde riadne pracovať,” uviedla tlačová tajomníčka s tým, že vedenie SND rieši dôsledky tohto stavu, “ktoré sa mediálne rôzne interpretujú a subjektívne rôzne hodnotia”.

Zajímavost :  Šéfka odborov Uhlerová: Keď sa nedohodneme za rokovacím stolom, potom nám zostáva už len ulica

Poslanecký prieskum členov Výboru NR SR pre kultúru a médiá sa v SND konal 15. októbra a na druhý deň prebiehal v Slovenskej národnej galérii. Jaurová po nich okrem iného skonštatovala, že v oboch inštitúciách je pochmúrna atmosféra a “nepremyslené zmeny v ich vedení spôsobili chaos, vnútorný rozvrat a narastajúcu nedôveru medzi vedením a zamestnancami”.

Pozrite si reportáž o prieskume SND z 15. októbra:

Zajímavost :  Čo sme čakali, keď dáme do funkcie hoaxera, reaguje na Kotlára Bittó Cigániková. Nikto nechce 10-tisícový plat, háji sa Visolajský

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO