Donald Trump vede proti Kamale Harris o více než 19 procentních bodů, uvádí predikce

Tři týdny před nadcházejícími prezidentskými volbami v USA republikánský kandidát a bývalý prezident Donald Trump pokračuje v rozšiřování náskoku nad demokratickou kandidátkou a současnou viceprezidentkou Kamalou Harris.

Průměrné národní průzkumy podle FiveThirtyEight ukazují, že Harris má mírný náskok 2,4 procentních bodů nad Trumpem. Predikční trhy (mezinárodní i domácí) předpovídají vyšší šance, že mediální magnát a miliardář získá své druhé funkční období.

Trumpův vzestup na predikčních trzích

Před dvěma týdny, 4. října, mezinárodní predikční trh Polymarket stanovil šance na další Trumpovo prezidentství na 50 %. Tato šance činila náskok o 1 procentní bod nad soupeřkou. V té době nečekaně silný výkon Trumpova kandidáta na viceprezidenta, JD Vance, v debatě viceprezidentských kandidátů vedl k posunu o 0,4 procentního bodu ve prospěch republikánského kandidáta.

Podle platformy tyto šance stabilně rostly. Dne 7. října byly šance nastaveny na 50,8 % ve prospěch Trumpa a 48,4 % ve prospěch Harris. O den později se mezera ještě více prohloubila. Najednou činil náskok 7,2 procentních bodů pro Trumpa po silně kritizovaném rozhovoru Harris v pořadu 60 Minutes.

Zajímavost :  Bitky, hejty a bruselské záchody. Od útoku na Zámockej uplynuli dva roky

V době psaní tohoto článku Polymarket udává šance na Trumpovo vítězství na 59,5 %, což představuje významný náskok 19,2 procentních bodů nad Harrisovou, která má 40,3 %.

Současně americká platforma Kalshi, která obnovila provoz po úspěšném odvolání proti Komisi pro obchodování s komoditními futures (CFTC) 2. října, aktuálně udává šance 57 % ve prospěch Trumpa.

Predikční trhy pravděpodobně nadále zůstanou volatilní

Navzdory tomu, že predikční trhy jako Kalshi a Polymarket získaly popularitu jako náhradu za tradiční průzkumy, investoři a obchodníci by měli mít na paměti, že nemusí být spolehlivým nástrojem pro předpověď volebních výsledků.

Tyto platformy sice nabízejí pohled na veřejné mínění, ale zmíněné predikce nejsou v širokém měřítku reprezentativní. Demografické složení účastníků těchto sázek je pravděpodobně značně zkreslené.

Je také důležité si uvědomit, že šance mohou podléhat náhlým a dramatickým změnám kvůli zpravodajským změnám. Po prvním neúspěšném pokusu o atentát na bývalého prezidenta Trumpa jeho šance na vítězství podle Polymarketu vzrostly ze 60 % na 70 %.

A jaký může mít dopad zvolení jednoho, či druhého kandidáta na svět kryptoměn?

Donald Trump se snaží (alespoň to tak vypadá) přesvědčit kryptoměnové nadšence, že on je ten kandidát, který udělá z USA centrum krypta. Nedávno také spustil pofiderní DeFi platformu World Liberty Financial, která je spravována jeho syny. Jaký je za tím účel? Kromě toho, že platforma upozorňuje na Trumpův přesah (pokud se tomu tak dá říkat) do světa kryptoměn, asi žádný moc nelze najít.

Zajímavost :  Putin nespáchal gavaliersky delikt, ale zločin proti mieru (píše Peter Weiss)

Není žádným překvapením, že předvolební sliby zvolení kandidáti shodí ze stolu v tom momentě, kdy se dostanou do výkonu své funkce. Pro Trumpa a jeho tým může být cílení na kategorii krypto maniaků výhodnou strategií, jak přilákat na svou stranu další voliče.

Kamila Harris byla nejdříve k vyjádření ohledně adopce bitcoinu a ostatních kryptoměn zdrženlivá. Nakonec se i ona k tématu vyjádřila, avšak velmi vágně. Podle serveru Washington Post se „Harris bude snažit o podporu kryptoměnového sektoru.“ Jak toho docílí již však nezmínila.

Myslím, že můžeme říct, že ani jeden kandidát neví, co je to blockchain. Každopádně i čtení předepsaných skriptů od PR týmů se do volebních preferencí počítá. Takže ve čtení předepsaných papírů a dávání falešných nadějí v aktuálním momentě rozhodně vede Trump.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO