Jsem zvyklá na mocné nepřátele. Před Muskem mě už „ocenili“ Putin a Orbán, říká Jourová

„Oba jsme využili svobody slova a názoru. Zlo chápu úplně jinak než pan Musk. Kdybychom šli na pivo, možná by pochopil, že jsem z gruntu hodná ženská. Ale nechci to zlehčovat. Jsem zvyklá na mocné nepřátele a nebojím se jich. Pan Putin mě dal sankční seznam, pan Orbán dlouhodobě volá po mém odvolání. A nyní mě uštědřil hodnocením Musk,“ říká Jourová.

Podle svých slov považuje za zlo, když se na Muskově sociální síti šíří bez jakýchkoliv omezení zpochybňování holocaustu, výzvy k vyhánění židovských studentů z univerzit nebo k násilí vůči romským dětem.  „Tohle je přece obsah zakázaný trestním zákonem. V Evropě jsme nedošli tak daleko, abychom řekli, že majitelé sociálních sítí jsou spolupachatelé šíření zakázaného obsahu. Tenhle práh jsme nikdy nepřekročili,“ zdůrazňuje eurokomisařka. „Zároveň ale zodpovídáme za to, že tyto platformy nebudou rozšiřovat kriminální obsah. Evropa má za sebou řadu teroristických útoků, jejichž pachatelé byly zradikalizovaní právě na sociálních sítích,“ dodává.

Zajímavost :  Automobilky se obávají příštího roku. Musí stlačit spotřebu aut pod čtyři litry

Zásadní problém spatřuje v tom, že bez zásahu Muska do obsahu sítě X se boj s extremismem komplikuje.

Jourová je ztělesněním byrokratického zla, napsal Musk. Podle ní jeho síť X šíří antisemitismus

Vyšetřování vůči síti X zahájené EK loni v prosinci dosud neskončilo. V příslušném zákoně je stanoveno, že maximální možná pokuta za šíření nelegálního obsahu a dezinformací může dosáhnout šesti procent ročního globálního obratu dané firmy. „Nemám žádný vliv na to, jestli sankce bude udělena a v jaké výši. Moje práce je mimo jiné chránit lidi proti rasismu a násilí. O těchto věcech jako eurokomisařka mluvit musím,“ podotýká.

Zajímavost :  Dobré ráno sobota: Šaško prijal samovražednú misiu, kvôli pacientom mu treba držať palce

Podobnou pokutu, jaká hrozí Muskovi, EK zatím neudělila. Do základu, z něhož by se vypočítávala, můžou údajně patřit i příjmy Muskových dalších společností, tedy především SpaceX, xIA nebo Neuralink.

Americký miliardář koupil Twitter později přejmenovaný na X v roce 2022, následně propustil většinu zaměstnanců a výrazně omezil moderaci obsahu. To bylo důvodem kritiky ze strany EK. Musk, který je výrazným podporovatelem Donalda Trumpa, republikánského kandidáta do blížících se prezidentských voleb v USA, tvrdí, že je absolutním zastáncem svobody slova.

Zdroj Zde

Zajímavost :  Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhne pro příští rok růst...

Doporučujeme ke čtení také :