Slovensko získalo súhlas Európskej komisie na vyplatenie štvrtej platby z plánu obnovy

Slovenská republika v piatok definitívne získala súhlas na vyplatenie štvrtej platby z plánu obnovy v plnej výške. Európska komisia potvrdila, že trestná novela nie je v rozpore s míľnikmi plánu obnovy. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie Národnej implementačnej a koordinačnej autority Oľga Dúbravská.

„Splnili sme všetkých pätnásť míľnikov v rámci štvrtej žiadosti o platbu, ktoré nám garantujú vyplatenie sumy vo výške 799 miliónov eur. Po zhodnotení dodatočných informácií EK dospela k záveru, že pôvodný míľnik, ktorý sa týkal boja proti korupcii a nezávislosti súdnictva, nepovažuje za zvrátený a preto je žiadosť pozitívne vyhodnotená,” uviedol podpredseda vlády pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku SR Peter Kmec (Hlas-SD).

Zajímavost :  Scenárista Andy Kraus: Som len robotník, robím, čo chce televízia

Vďaka financiám budú môcť realizovať reformy

Hodnota celej žiadosti bola vo výške 923 miliónov eur. Po odpočítaní časti predfinancovania, ktoré Slovensko už dostalo, je v najbližších dňoch očakávaná platba vo výške 799 miliónov eur. Vďaka týmto financiám bude možné realizovať viaceré reformy. Ide napríklad o zlepšenie integrácie a financovania dlhodobej sociálnej a zdravotnej starostlivosti, či reformu poradenstva a prevencie v oblasti podpory duševného zdravia detí, žiakov a študentov.

„Na tomto príklade je vidieť, že rokovania s Európskou komisiou prebiehajú na veľmi odbornej a korektnej úrovni a budem rád, ak nebudeme robiť z plánu obnovy na Slovensku politickú súťaž. Sústreďme sa na výsledok a buďme pyšní na to, čo sa nám dnes podarilo dosiahnuť,” uzavrel Kmec.

Zajímavost :  Ranný brífing: Zlodeji budú môcť zametať ulice, mostov ako z Kremničky len pribudne

Slovensko si doteraz podalo štyri žiadosti. Plán obnovy ráta spolu s deviatimi platbami až do jeho konca, teda do roku 2026. Piatu žiadosť o platbu Slovensko predloží ešte v decembri tohto roka.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Obce a mestá čaká pekelný rok. Ľudia dostali od vlády Švajčiarsko z Wishu (názor Mareka Lackoviča a Jany Hanuliakovej)

Doporučujeme ke čtení také :