Za úplatky pomáhali developerom, Najvyšší súd pôvodne vysoké tresty zmiernil na podmienky

BRATISLAVA: V auguste 2018 médiá informovali o veľkej razii na bratislavskom okresnom úrade. NAKA vtedy zadržala sedem ľudí z odboru starostlivosti o životné prostredie, vrátane jeho šéfky Miroslavy G. Dôvodom boli podozrenia z brania úplatkov. K odhaleniu korupcie na Okresnom úrade v Bratislave pomohol aj policajný agent, ktorý údajných hlavných aktérov úplatkárskej aféry “pristihol pri čine“.

Obžaloba prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Hrivnáka opisovala celkovo deväť korupčných skutkov. Úplatky v nich dosiahli čiastku takmer 400-tisíc eur. O kauze tento týždeň rozohoval Najvyšší súd.

Išlo o korupčný systém vybavovania kladných stanovísk a rozhodnutí odboru starostlivosti o životné prostredie k rôznych developerským a stavebným projektom za úplatky a ich následné pranie – čiže zakrývanie pôvodu peňazí pochádzajúcich z trestnej činnosti.

Na verdikt čakali dva roky

Sudca Špecializovaného trestného súdu Rastislav Stieranka údajných hlavných aktérov Rastislava Ž. a Branislava R. uznal v auguste 2022 za vinných a nadelil im tresty väzenia. Na začiatku procesu pred Špecializovaným trestným súdom pritom obaja vyhlásili, že sú nevinní a spáchanie žalovaných skutkov popreli. Súd odsúdil aj obžalované právnické osoby – spoločnosti Devinex, Prita a E-aukcie, cez ktoré údajné úplatky pretekali.

Zajímavost :  Načo je takýto štát? (píše Michal Havran)

Rozsudok však nebol právoplatný, všetci odsúdení aktéri sa voči nemu odvolali. V úplatkárskej kauze spájanej s politickou stranou Most-Híd bol preto na ťahu Najvyšší súd. Na rozuzlenie – potvrdenie rozsudku alebo jeho zrušenie – napokon na definitívne rozhodnutie čakali dva roky.

„Najvyšší súd na verejnom zasadnutí 17. októbra 2024 zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu z 5. augusta 2022 a rozhodol tak, že obžalovaných Mgr. R. Ž., Ing. B. R. a spoločnosti D., a.s., P., s.r.o., E., . s.r.o. uznal za vinných zo spáchania zločinu prijímania úplatku formou účastníctva,” informuje hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

Najvyšší súd tresty preklopil na podmienečné

Ex-politika strany Most-Híd a bývalého vicestarostu mestskej časti Bratislava Rača Rastislava Žitného odsúdil Najvyšší súd na štyri roky väzenia s podmienečným odkladom po dobu štyroch rokov.

Zároveň mu uložil probačný dohľad nad jeho správaním v skúšobnej dobe a ako jeho súčasť uložil povinnosť podrobiť sa v súčinnosti s probačným a mediačným úradníkom výchovného programu. Jeho súčasťou bude v každom roku štvorročnej skúšobnej doby povinnosť zúčastniť sa ako verejnosť jedného hlavného pojednávania v trestnej veci korupcie a to až do vyhlásenia rozsudku vo veci samej.

Okresný úrad Bratislava

Prečítajte si tiež:

„Senát obžalovanému uložil peňažný trest 60-tisíc eur a pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, náhradný trest odňatia slobody vo výmere dva roky,” spresňuje trest Važanová.

Zajímavost :  Nemám slov, reagovala první výherkyně Megahry o zlato. Soutěžit bude dál

Špecializovaný trestný súd pritom Rastislava Žitného odsúdil na osem rokov a peňažný trest vo výške 45-tisíc eur, ktorý by sa pri jeho nezaplatení premenil na dva roky odňatia slobody navyše. Pôvodne mu pritom hrozilo za zločin prijímania úplatku a za pokračovací zločin prijímania úplatku z pozície verejného činiteľa päť až 12 rokov väzenia.

Tresty za úplatkárstvo sa zmiernili

Branislav R. si pred Najvyšším súdom vypočul rovnaký trest ako Rastislav Ž. Sudca Stieranka zo Špecializovaného trestného súdu mu pritom v auguste 2022 vymeral úhrnný trest odňatia slobody až na 12 rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia, trest prepadnutia majetku a ochranný dohľad vo výmere dva roky.

Okrem spáchania rovnakých zločinov ako u Rastislava Ž. mu Úrad špeciálnej prokuratúry pripisoval ešte spáchanie obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Zločiny pritom mala údajne páchať ním organizovaná skupina.

Trojica obžalovaných firiem – Devinex, Prita a E-aukcie – mala rovnako prijímať úplatky a legalizovať ich cez mandátne zmluvy. Do firmy E-aukcie podľa obžaloby dokonca pritiekol nezvyčajne vysoký, až takmer 300-tisícový úplatok. Najvyšší súd spomínané tri spoločnosti odsúdil k peňažným trestnom a trestom zverejnenia odsudzujúceho rozsudku týkajúceho sa konkrétnej spoločnosti v Obchodnom vestníku v troch po sebe idúcich číslach a to do troch mesiacov od právoplatnosti rozsudku.

Zajímavost :  Obchodník so smrťou je späť. Putinovi pomáha proti Západu

Spoločnosť Devinex odsúdil k finančnému trestu vo výške 5-tisíc eur, spoločnosť Prita k finančnému trestu 10-tisíc eur a spoločnosť E-aukcie k trestu 30-tisíc eur. Zo strany Najvyššieho súdu došlo k zmierneniu trestu oproti rozsudku Špecializovaného trestného súdu iba v prípade spoločnosti E-aukcie. Tá bola totiž pôvodne odsúdená k prepadnutiu celého majetku.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO