Zohnal vyše sto miliónov. Minister Šaško aj tak s Visolajským prehráva

Lekárom zvýšenie platov o 6,4 percenta nestačí.

Minister Šaško hovorí o ponuke pre zdravotníkov. Autor: SME/Dávid Zimmermann

BRATISLAVA. Nový minister zdravotníctva Kamil Šaško z Hlasu zohnal na platy zdravotníkov dodatočných vyše sto miliónov eur. Napriek tomu s nimi prehráva.

Zvýšenie miezd, ktoré im ponúka ako kompromis, považujú za nízke. Žiadajú, aby sa dodržalo memorandum, ktoré podpísali na konci roku 2022 s vládou Eduarda Hegera ( vtedy OĽaNO, teraz Demokrati). Nátlakom vtedy dosiahli sľub, že im platy stúpnu o 9,5 percenta.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Hoci prezident Peter Pellegrini v piatok podpísal zákon o konsolidačnom balíku, ktorý zahrňuje aj ústupok nového ministra, situáciu v zdravotníctve to nijako nerieši.

Lekárski odborári budú zrejme ďalej zbierať výpovede kolegov zo služieb. Podať ich je pripravená už vyše polovica všetkých nemocničných lekárov. Výpoveďami už na slovenské vlády pritlačili dvakrát.

Aj sestry cez svoje odborové združenie oznámili, že po prijatí vládneho balíka bude pokračovať ich exodus za hranice. Bez nich nie je možné poskytovať starostlivosť, a už dnes je najväčším personálnym problémom zdravotníctva nedostatok sestier.

Jediní spokojní s návrhom ministra sú zdravotnícki záchranári, ktorí ho v stanovisku privítali.

Spor o 62 eur v čistom

“Lekárom ponúkam rast platov o 6,4 percenta namiesto aktuálnych troch percent,” predstavil Šaško svoj kompromisný návrh v piatok v prezidentskom paláci.

S Pellegrinim sa stretol ešte predtým, ako prezident povedal, že podpíše zákon o konsolidačnom balíku.

“Aby bolo zrejmé, o čom sa bavíme, ide o priemerný nárast platu každého lekára o 163 eur mesačne,” tvrdí Šaško. Lekári žiadajú priemerné zvýšenie platov o 252 eur, povedal. “Rozdiel, o ktorý sa sporíme, je 89 eur v hrubom a 62 eur v čistom.”

Súvisiaci článok Dolinkovú nahradí investičný bankár s vášňou pre basketbal Čítajte 

Požiadavka lekárskych odborárov vychádza z Hegerovho memoranda. Keď Ficov kabinet oznámil konsolidačný balíček, znížil percento zvýšenia z 9,5 percenta na tri. Šaško ho teraz zvýšil na 6,4.

Referenčná hodnota, z ktorej sa zvýšenie počíta, je priemerná mzda za posledné dva roky. Na budúci rok sa teda zvýšenie bude počítať zo mzdy v roku 2023.

“My žiadame dodržiavanie dohôd z roku 2022,” reagoval šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský na Šaškov návrh, ktorý vláda považuje za kompromisný.

Postoj lekárov treba dať do kontextu s Českom, kam slovenskí zdravotníci najčastejšie odchádzajú. Lekárom tam na budúci rok zvýšia platy o vyše desať percent.

Šéfka odborového združenia sestier Monika Kavecká označila v rozhovore pre SME ministrov návrh za nešťastný. “To nie je kompromis, to je zavádzanie verejnosti,” povedala. Spôsob “o nás bez nás”, akým podľa nej vláda a ministerstvo rokuje so sestrami označila za “mníchovský diktát”.

Hoci Šaško naznačil, že pre sestry a záchranárov vláda ponechá zvýšenie platov z Hegerovho memoranda, Kavecká oponuje, že ich to vráti platovo pred tento dokument z roku 2022.

Zajímavost :  České dráhy otestují Starlink se zpožděním. SpaceX upravuje anténu

Zopakuje si Fico Radičovej Waterloo?

Kľúčový bude postoj lekárov. Jednak vláda plánuje porušiť dohodnuté memorandum s nimi a okrem toho sú v svojom postoji mimoriadne jednotní a odhodlaní. Ukázali to už za vlády Ivety Radičovej (SDKÚ) v roku 2011 a aj za Hegera pred dvomi rokmi.

“Vyjadrujeme ľútosť nad rozhodnutím politikov rozdeliť zdravotníkov a porušiť dohodu medzi lekármi a vládou, ktoré podpísalo Lekárske odborové združenie a vláda v roku 2022,” reagovali lekárski odborári na Šaškov návrh.

Visolajský povedal, že už teraz je pripravených 3300 výpovedí lekárov zo služieb. Je to približne polovica všetkých doktorov, ktorí robia v nemocniciach.

Keby všetci podali výpovede, čo môžu urobiť zo dňa na deň, keďže nemajú výpovednú lehotu, všetky najväčšie nemocnice by hneď prestali fungovať v popoludňajších a nočných hodinách.

Súvisiaci článok Nemocniciam hrozí kolaps. Odborári majú takmer tritisíc výpovedí lekárov Čítajte 

Visolajský hovorí, že v nemocniciach už zbierajú aj úplné výpovede lekárov. Pri nich je zvyčajne potrebná dvojmesačná výpovedná lehota, ale po jej uplynutí by lekári mohli úplne odísť z nemocníc.

Keď v roku 2011 za Radičovej podalo výpovede vyše dvetisíc lekárov, vláda musela povolať do nemocníc vojenských lekárov aj doktorov z Čiech. Po dvoch dňoch podpísala s lekármi memorandum. Visolajský bol pri tom. To isté hrozilo aj za Hegera a výsledkom bol opäť podpis memoranda.

V oboch prípadoch lekárov ako opozičný politik podporoval Fico, teraz sa situácia obrátila proti nemu.

Zajímavost :  Žilinkova prokuratúra stopla stíhanie v kauze AllatRa. Podozriví sa chcú súdiť

“Osobne neverím, že by malý rozdiel medzi odborármi požadovanou a vládou ponúkanou sumou v raste platov lekárov mohol byť dôvodom na to, aby lekári naďalej prípadnými nátlakovými akciami znepokojovali slovenských pacientov a brali si ich za svojich rukojemníkov,” povedal v piatok Pellegrini.

Šaško bol stručnejší. “Nebudem prejudikovať,” odpovedal na otázku, čo bude ako minister robiť, keď lekári podajú výpovede. Hovoril tiež, že ak lekári neprijmu jeho návrh, sto miliónov určených na mzdy môže ísť na niečo iné.

Podobne sebavedomé vyjadrenie mal však aj Radičovej minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ), ktorý v podobnej situácii povedal, že keď odídu slovenskí lekári z nemocníc, prídu ukrajinskí. Neprišli a vláda musela podpísať memorandum.

Visolajský hovorí, že k ďalšiemu postupu sa lekárski odborári vyjadria v pondelok alebo v utorok na budúci týždeň.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO