Předpovídá Buffettův indikátor finanční krizi? Historické srovnání akciového trhu

Na sociálních sítích vidím z každé strany skloňovat “soft-landing” a zvládnutí inflace od americké centrální banky. Zástupci Fedu se pomalu začínají plácat po rameni za dobře vykonanou práci.

Investoři spekulují na další extrémní býčí trh na amerických akciích, spekulativních aktivech jako kryptoměny či jiných. Jenže jaké máme skutečné náznaky ve srovnání s historií? Dá se vůbec porovnat dnešní situace s historií jako nějaké vodítko co nás čeká?

Je měkké přistání americké ekonomiky možné?

Pokud nebudu brát do úvahy výše zmíněné problémy americké ekonomiky a běžného retailového spotřebitele. Jaké další ukazatele ještě můžeme srovnávat? Výše vpravo máme graf pro korelaci kreditních podmínek pro menší podniky s vývojem nezaměstnanosti. Horší dostupnost kapitálu “zabíjí” drobné firmy a ničí pracovní místa.

Historicky horší dostupnost kapitálů předbíhá růst nezaměstnanosti o 12-18 měsíců. Aktuálně v nejbližších 3-4 měsících bychom měli dostávat nejrelevantnější odezvu z trhu práce. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti i celková nezaměstnanost dlouhodobě rostou. Navíc je předpoklad, že se je statisticky úřad BLS snaží manipulovat před volbami. Dnes odpoledne dostaneme aktualizaci vývoje.

Část investorů (hlavně spekulantů) spoléhá nato, že do konce roku už uvidíme jenom snižování úrokových sazeb. To berou jako jednoznačný důkaz, že Fed zvládá svoji práci snížit inflaci. Tím pádem naskakují do rizikových aktiv jako technologické a růstové akcie, kryptoměny a podobně. Jenže Fed si teď musí vybrat mezi snížením inflace a záchranou pracovního trhu.

Video: Bitcoin roste nad 68 000 dolarů a zlato na ATH

Srovnání s obdobím na konci roku 2007. Fed byl v téměř totožné situaci

  • První snížení úrokových sazeb nastalo 18.9.2007 (letos 18.9.2024),
  • První snížení o -50 bazických bodů (stejné jako letos),
  • Do konce roku 2007 nastalo 2x snížení o -25 bb. Výše si všimnete nástroj “Fed Watch Tool”. Letos se očekává úplně to samé.
  • Manipulace dat pracovního trhu byla podobná jako dnes (revize a růst míst ve vládě).
  • Situace se začala zhoršovat až v lednu 2008. Nastává mimořádné zasedání Fedu a snížení o -75 bb. Za leden snížené sazby o -125 bazických bodů.
  • V tomto bodě se už rozjela panika na mezibankovním trhu, první krachy bank.
  • Akciový index S&P 500 zformoval lokální vrchol 11.10.2007 na 1573 bodech.
  • Nastává pomalý pokles akciových indexů a S&P 500 odepisuje do ledna 2008 téměř -20%.
  • Pokles pokračuje do března 2009. S&P 500 odepisuje až -57,6%.
Zajímavost :  Zálohování PET lahví a plechovek schválila vláda. Kolik dostanete?

Nechci tím tvrdit se 100 procentní jistotou, že dnes už má S&P 500 zformovaný vrchol a bude teď padat. Avšak je na místě si uvědomit, že situace je skutečně velmi podobná. Samotné snížení inflace neznamená, že má Fed zvládnutou situaci.

Nejen americká ekonomika je za posledních 10-20 let zvyklá fungovat na velmi nízkých úrokových sazbách s nízkou cenou a dobrou dostupností peněz. Prudké zvýšení sazeb způsobilo mnohým menším společnostem i retailu šok.

Na grafu výše nalevo na tří denním grafu můžete pozorovat vývoj situace akciového indexu S&P 500 na přelomu roku 2007-2008. Mnoho velkých hráčů začalo opouštět trh už v situaci prvních snížení úrokových sazeb. Dále nakupoval převážně už jenom retailový investor. Na grafu zároveň můžeme vidět silné opakované červené divergence indikátoru RSI a MACD. Stejné indikátory začátkem roku 2009 naznačili formování dna poklesu (zelená konvergence RSI).

Dnešní situace je díky extrémnímu dluhu a kreditu různých forem ještě horší než v roce 2007. Na týdenním grafu vpravo můžete vidět opakované divergence RSI a MACD. Pro představu stejné divergence se objevili koncem roku 2021, kdy nastal propad indexu o -27 procent.

Dnes tedy už netrpělivě vyčkávám na další korekci/recesi na akciovém trhu a většině rizikových aktiv. Dle technické analýzy může přijít už teď, nebo se index potáhne nahoru až do amerických voleb po vrchol růstového kanálu (žluté linie) kolem 6 100-6 200 bodů. V situaci, kdy ze všech stran vidím spekulace na rizikových aktivech nebo gambling na krátkodobých (až denních) opcích, či využití pákových aktiv se mi do tohoto trhu vůbec nechce. Pokud má nastat na trzích nějaký značný problém tak to z vysokou pravděpodobností bude kreditního charakteru.

Buffettův indikátor vysílá varování pro akciové trhy

Dalším z hlavních varovných signálů je i vedoucí ekonomický indikátor LEI, který se už 2 roky vkuse propadá nebo tzv. “Buffetův indikátor”. Vyjadřuje poměr tržní valuace amerického akciového trhu k americkému HDP. Historicky nastávali korekce akciových trhů z hodnot kolem 100 až 140% (v letech 2000 a 2007). Dnes se tento poměr pohybuje kolem hodnoty 200%. O překoupenosti amerického akciového trhu není pochyb. Otázka tedy zní, jak vysoko ho ještě spekulace vytáhnou a kdy nastane korekce?

Buďte tedy velmi opatrní do čeho investujete. Některé společnosti nebo spekulativní aktiva to nemusí přežít nebo se vrátit na současné ocenění.

Tento týden je klidnější na makro data. Kanadská a britská inflace klesají pod cílové 2 procenta, dokonce rychleji než se očekávalo. Problémem je nadále jádrová složka inflace podobně jako v Americe. Ta se drží kolem 3 až 3,2 procent.

Dnes nás čeká zasedání evropské centrální banky ECB. Očekává se snížení úrokových sazeb o dalších 25 bazických bodů na 3,4 procenta. Odpoledne přijdou nová data z amerického trhu práce. Pro žádosti o podporu v nezaměstnanosti se očekává další růst. To by korelovalo s mou úvahou v minulém přehledu o manipulaci dat pracovního trhu vytvářením “umělých” pracovních míst ve vládním sektoru.

Zatímco v soukromém sektoru avizuji pravidelné zprávy o velkém propouštění a rušení pracovních míst. Celková americká nezaměstnanost by tak byla mnohem vyšší než co se oficiálně reportuje. Přikrášluje americký statistický úřad situaci před volbami záměrně?

Tento týden se už rozjíždí výsledková sezóna. Zatím se objevují převážně neutrální výsledky společností. Zaujalo mě oznámení společnosti ASML, která dává slabší výhled pro polovodičový sektor. Akcie společnosti se propadají o více než 20 procent za den. Zbytek polovodičového sektoru tuto zprávu relativně dobře ustál (zatím). Budu věnovat zvýšenou pozornost dalším společnostem v sektoru.

Zajímavost :  Podílové fondy v září. Měsíc přál akciím i dluhopisům

Na grafech níže můžeme pozorovat, že americký spotřebitel je velmi daleko od ideálního stavu. Posledních pár let už velká část ekonomiky běží jenom na dluhu, který roste pro udržení životního standardu. Plné pracovní úvazky se propadají na hodnoty, pod kterými vždy následovala recese. Přibývá počet lidí, kteří pracují na vícero částečných nebo 2 plné úvazky. S inflací posledních let je náročnější pokrýt náklady domácností.

Začíná se objevovat zřetelnější náznaky problému běžných lidí. Delikvence na kreditních kartách rostou téměř na dvojnásobek z období před 3-4 lety. Úrokové sazby na kreditních kartách nadále rostou na historická maxima přes 20 procent ročně. Dluh na půjčkách pro osobní automobily se dostává na nová historická maxima 1,63 biliónů USD (2krát víc než v roce 2008).

Delikvence těchto půjček strmě rostou na 2,88 procenta. Je nutné zmínit, že data jsou opožděné o 90 dní. Během finanční krize v roce 2008-2009 se dostali až na 3,44 procenta. To vůbec není tak daleko. A přitom ještě Amerika v krizi oficiálně není i když náznaků je mnoho.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO