Bitcoin roste skoro o 10 tisíc dolarů za sedm dní. Týden v kryptu

Minulý pátek se bitcoin chvilku prodával pod 59 tisíci dolary za minci (1,37 milionu korun). V tomto týdnu už vyskočil nad 68 tisíc dolarů (1,58 milionu korun) za minci, což je růst o úctyhodných 14 procent. Je to konečně onen pověstný „uptober“ a letíme do konce roku na měsíc? Uvidíme.

Cenou bitcoinu samozřejmě můžou hýbat volby v USA, ale své by mohla udělat i zpráva, že likvidátor zkrachovalé burzy Mt. Gox posunul lhůtu pro dokončení vyplacení věřitelů o jeden rok na 31. října 2025. Odklad by mohl uklidnit obavy z přílivu bitcoinů na trh a převisu nabídky.

Mt. Gox byla kdysi největší krypt burzou. V roce 2014 po hackerskému útoku zkrachovala. Letos po deseti letech začala v červenci vyplácet věřitelům téměř devět miliard dolarů (přes 200 miliard korun) z navrácených aktiv. V peněženkách spojených s Mt. Gox je ale podle údajů společnosti Arkham Intelligence stále uloženo 44 900 bitcoinů v hodnotě přes tři miliardy dolarů (skoro 70 miliard korun).

Cena bitcoinu vždycky citlivě reagovala na zprávy o výplatách z Mt. Gox. Čekalo se že lidé bitcoiny zhodnocené po deseti letech o osm tisíc (!) procent okamžitě prodají. Odložení konečného termínu vyplácení tyto obavy mírní.

Prodává Elon bitcoiny? 

Muskova Tesla, jeden z největších firemních vlastníků bitcoinu, převedla téměř všechny své bitcoiny v hodnotě asi 780 milionů dolarů (18 miliard korun) do neznámých peněženek, což vyvolalo spekulace o tom, jestli automobilka prodává nebo se na to chystá.

Tesla nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů (34,8 miliard korun) v únoru 2021 a v jednu chvíli měla její investice hodnotu až 2,5 miliardy dolarů (58 miliard korun). Počátkem roku 2022 ale firma tři čtvrtiny svých bitcoinů se ztrátou prodala. 

Zajímavost :  Není to fér, tvrdí mladí Britové. Brexit jim vzal příležitost pracovat v Evropě

Některé Muskovy společnosti – včetně Tesly a SpaceX – bitcoiny drží, ale není jasné, nakolik bitcoinu věří nebo nevěří on sám. V červencovém rozhovoru vysílaném na YouTube Musk uvedl, že si myslí, že „bitcoin a možná i některé další kryptoměny mají své opodstatnění“, ale že jeho slabostí je dogecoin.


Ze všech bitcoinů nejbitcoinovatější bitcoin

Letos v létě Australan Craig Wright prohrál soudní spor a má tak papír na to, že neníSatoshi Nakamoto. Přesto teď podává novou žalobu spojenou s bitcoinem, tentokrát proti jeho vývojářům a proti zakladateli Twitteru (a platební společnosti Square) Jacku Dorseymu. Žádá celkem 911 miliard liber (27,5 miliardy korun). 

Wright v roce 2018 vytvořil klon bitcoinu nazvaný bitcoin SV (Satoshi Vision) a tvrdil, že to je „skutečný bitcoin“ – a o ten ve sporu jde. Žalování podle něj prý neoprávněně prezentovali (originální) bitcoin jako pravý bitcoin a tím poškodili Wrightův bitcoin SV. 

Pokud vám to přijde praštěné a máte Wrighta za klauna, nejste sami.

Labilní stablecoin PayPalu

Tržní kapitalizace tokenu PayPal USD klesla o 40 procent. Na vrcholu letos na konci srpna byla jeho tržní kapitalizace přes miliardu dolarů a byl čtvrtým největším stablecoinem. Teď má kapitalizaci zhruba 618 milionů dolarů a mezi stablecoiny mu patří až deváté místo.

Růst PYUSD byl do značné míry tažen partnerstvím mezi PayPalem a firmou Kamino Finance, úvěrovým tržištěm na solanovém blockchainu, která vyplácela štědré úroky držitelům PYUSD, dotované platebním gigantem. V posledních týdnech ale výnos vyplácený z vkladů PYUSD rychle klesl z přibližně 17 na méně než 7 procent a lidé přestali mít o minci zájem. Pro srovnání, věřitelé PYUSD na decentralizované burze Aave, založené na etheru, v současné době vydělávají přibližně 4,3 procenta.

Zajímavost :  Kam kráča, ale najmä kam by mal kráčať slovenský šport? Odpovedali na konferencii v Poprade

Trend se Kamino snaží zvrátit i tím, že do nabídky zařadila možnost půjčovat si proti memecoinům WIF, POPCAT a BONK a vkladatelům se chystá rozdávat každý týden odměny v hodnotě deset tisíc dolarů právě v tokenech PYUSD.

Pokud někde vidíte pohromadě memecoiny, dvouciferné úroky a peníze rozdávané za nic, je nejlepší se takovým nabídkám obloukem vyhnout.

Banka jako prádelna

V médiích a ještě častěji v prohlášeních politiků člověk často slyší, že bitcoin nebo obecně krypto slouží jen k praní peněz a používají ho hlavně kriminálníci. Veřejným tajemstvím ale je, že největšími pračkami peněz jsou banky, navzdory všem KYC a AML. Neslavným rekordmanem se nedávno stala americká TD Bank. 

Banka se přiznala k praní špinavých peněz a souhlasila se zaplacením pokuty ve výši více než 3,1 miliardy dolarů (72 miliard korun), což je americký oborový rekord.

Podle generálního prokurátora Merricka Garlanda umožnila banka drogovým kartelům, teroristickým organizacím a obchodníkům s lidmi využívat slabé kontroly banky v oblasti boje proti praní špinavých peněz a v letech 2014 až 2023 nedostatečně kontrolovala transakce v celkové hodnotě 18,3 bilionu dolarů (424 bilionů korun). Podle vyšetřovatelů tak umožnila, aby přes její účty bylo vypráno minimálně 670 milionů dolarů (přes 15,5 miliardy korun). Zaměstnanci banky si prý byli všechno vědomi a někteří brali i úplatky za přimhouření očí.

Zajímavost :  Nerovnosť odmeňovania žien a mužov je na Slovensku stále vysoká

Podobné přešlapy se nevyhýbají ani tuzemským bankám, připomeňme jak se do Raiffeisenbank nosily miliardy v igelitce a také to nikomu nevadilo. 


Rychlovka pod čarou

Zakladatel kryptoměny TRON Justin Sun byl zvolen premiérem Liberlandu – území nacházejícího se „v zemi nikoho“ mezi Chorvatskem a Srbskem.

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky. Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Vytisknout

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO