Národní rozvojová investiční a polská BGK jsou zakládajícími investory Inovačního fondu Trojmoří

Publikováno:

18.10.2024

Autor:

EIF

Národní rozvojová investiční, dceřiná společnost Národní rozvojové banky, se díky prostředkům Ministerstva průmyslu a obchodu ČR stala jedním ze zakládajících investorů do Inovačního fondu Trojmoří pod správou Evropského investičního fondu. Inovační fond Trojmoří bude prostřednictvím vybraných regionálních investičních fondů investovat do pokročilejších start-upů a rostoucích podniků ze střední a východní Evropy. Cílem fondu je mobilizovat až 1 miliardu eur nových finančních prostředků pro investice v regionu.

Polská Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) a Národní rozvojová investiční (NRI) se zavázaly Inovačnímu fondu Trojmoří (3SI Innovation Fund) poskytnout po 20 milionech eur. Během příštích měsíců se předpokládá přistoupení dalších zemí regionu, které dohromady do fondu složí až 180 milionů eur. Stejnou částku jako členské státy má dále doplnit Evropský investiční fond (EIF) ze skupiny Evropské investiční banky, který je pověřen správou fondu.

EIF vítá BGK a NRI jako první zakládající investory v Inovačním fondu Trojmoří, který spojí národní zdroje v celém regionu střední a východní Evropy, aby podpořil konkurenceschopnost, umožnil rychlejší integraci vnitřního trhu EU a urychlil opatření v oblasti klimatu. Fond bude významným impulsem pro inovace, pomůže vytvářet nové produkty a služby i nová pracovní místa,“ uvedl Roger Havenith, zástupce výkonného ředitele EIF. „Výjimečná vize a vedení zúčastněných národních rozvojových bank vytvářejí model spolupráce, který bude regionu prospěšný ještě dlouho poté, co Inovační fond Trojmoří splní své poslání. Signalizuje to novou kapitolu hospodářské spolupráce v této části EU, která přispěje nejen k hospodářskému rozvoji, ale také ke konkurenceschopnosti Evropy na globální scéně,“ doplnil Havenith.  

Zajímavost :  Premiér Fico odcestoval na samit lídrov EÚ. Zelenskyj im v Bruseli predstaví plán víťazstva

Inovační fond Trojmoří bude fungovat v modelu tzv. fondu fondů, který své prostředky vloží do vybraných soukromých investičních fondů, jež následně budou investovat do cílových růstových firem. Podpořen tak bude rozvoj lokálních investičních týmů a dojde k zapojení soukromého kapitálu dalších investorů. Spolu s předpokládaným soukromým spolufinancováním může Inovační fond mobilizovat až 1 miliardu EUR nových investic do lokálních inovačních podniků.

Inovační fond byl založen pod značkou iniciativy Trojmoří, která neformálně sdružuje země EU mezi Baltským, Černým a Jaderským mořem. Pod její hlavičkou vznikl v roce 2019 již fond zaměřený na investice do infrastruktury, bez přímé účasti České republiky. Inovační fond Trojmoří nicméně navazuje zejména na českou účast v jiném regionálním fondu EIF pod názvem Středoevropský fond fondů. Ten byl spuštěn v roce 2017 a z českých fondů v něm byly podpořeny ESPIRA, Enern Tech III či Genesis Growth. Do českých podniků z něj dosud putovaly investice ve výši více jak 53 mil. EUR, při původním vkladu Národní rozvojové banky ve výši 8,2 mil. EUR.

Zajímavost :  Bitcoin čelí možnému propadu, varuje analytik, ale naděje na růst stále žije

Naše rozhodnutí připojit se k Inovačnímu fondu 3SI bylo ovlivněno pozitivními zkušenostmi se Středoevropským fondem fondů, který se setkal s velkou poptávkou českých fondů, které následně investovali do mnoha tuzemských firem. Reakce trhu byla proto povzbudivá. Věřím, že podobný dopad bude mít pro české prostředí start-upů a rostoucích malých a středních podniků i Inovační fond Trojmoří,“ uvedl Martin Potůček, předseda představenstva NRI.

Česká účast ve fondu je financovaná z prostředků vrácených z předchozích finančních nástrojů Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), zejména v rámci programů Národní rozvojové banky. S návratností se počítá i v případě Fondu Trojmoří, kde budou veřejné prostředky investovány za stejných podmínek jako ty soukromé. „Inovační fond Trojmoří je pro nás příkladem efektivní podpory českých inovativních firem, která se ve výsledku státu vyplatí i finančně“, uvedl Marian Piecha, vrchní ředitel sekce fondů EU na MPO.

Zajímavost :  Vapovanie predstavuje riziko pre zdravie a môže viesť k závislosti. Tieto príznaky rozhodne nepodceňujte

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO