Slabá európska ekonomika ťahá dole euro, padlo na dvojmesačné minimum. Netflix prekonal očakávania (týždeň vo svetovej ekonomike)

Euro dosiahlo svoje dvojmesačné minimum po dôležitom stretnutí Európskej centrálnej banky (ECB) tento týždeň. Príčinou sú predpoklady rýchlejšieho znižovania úrokových sadzieb a neistota okolo blížiacich sa prezidentských volieb v USA.

Kurz eura klesol o viac ako 2 % tento mesiac na úroveň okolo 1,08 USD, čo je najhorší výsledok od septembra minulého roka.

Pokles eura je spôsobený slabšími ekonomickými výsledkami v eurozóne, čo zvyšuje očakávania, že ECB pristúpi k agresívnejšiemu znižovaniu úrokových sadzieb.

Zároveň silnejšie hospodárske údaje z USA vedú k predpokladu, že Federálny rezervný systém (Fed) bude pravdepodobne postupovať pomalšie pri uvoľňovaní svojej menovej politiky. To zvyšuje atraktivitu dolárových aktív v porovnaní s eurom.

Zníženie sadzieb

Rada guvernérov rozhodla o znížení troch hlavných úrokových sadzieb ECB o 25 bázických bodov. Toto rozhodnutie, najmä zníženie depozitnej úrokovej sadzby, cez ktorú Rada guvernérov ovplyvňuje menovú politiku, vychádza z aktuálnej analýzy inflačných výhľadov, vývoja základnej inflácie a efektivity prenosu menovej politiky.

Prichádzajúce údaje o inflácii ukazujú, že proces znižovania inflácie prebieha podľa plánu. Inflačné vyhliadky sú ovplyvnené aj nedávnymi negatívnymi prekvapeniami v ukazovateľoch hospodárskej aktivity. Podmienky financovania sú zároveň stále prísne.

Kľúčové úrokové sadzby ECB Rada guvernérov rozhodla o znížení troch kľúčových úrokových sadzieb ECB o 25 bázických bodov. Depozitnú sadzbu, hlavné refinančné operácie a na maržovú úverovú facilitu budú od 23. októbra 2024 znížené na 3,25 %, 3,40 % a 3,65 %.

Avšak inflácia v sektore služieb eurozóny okolo 4 % môže brániť ECB v rýchlejšom znižovaní sadzieb. Ak by však došlo k zníženiu tejto hodnoty alebo keby sa členovia ECB začali vyjadrovať viac uvoľnene, mohlo by to byť spúšťačom pre ďalšie oslabenie eura.

Zajímavost :  E.ON zlevňuje plyn již podruhé v tomto roce. Zákazníci budou platit o čtvrtinu méně

Niektorí investori veria, že druhé prezidentské obdobie Donalda Trumpa by bolo pre dolár priaznivé, napriek jeho výzvam na oslabenie meny. Trump totiž sľubuje zavedenie rozsiahlych ciel na dovoz.

Ak by bola zvolená Harrisová, očakáva sa zachovanie súčasného stavu. „Ak však vyhrá Trump, pravdepodobne sa dočkáme oveľa inej, protekcionistickej politiky, čo pravdepodobne mohlo posilniť posilnilo dolár.

Obchodníci poukazujú na dôležitosť zmeny očakávaní ohľadom úrokových sadzieb v USA, ktoré ovplyvnili pokles eura, a tvrdia, že vývoj v USA bude pre ďalší osud eura kľúčový.

Čína spomaľuje

Čínska ekonomika v treťom štvrťroku medziročne vzrástla o 4,6 %, čo je pomalšie tempo ako v predchádzajúcich troch mesiacoch. Oficiálne údaje, zverejnené v piatok (18.10.2024), zdôrazňujú spomaľovanie rastu, keďže Peking zintenzívňuje svoje stimulačné opatrenia.

Tieto údaje prichádzajú v čase, keď Čínska centrálna banka zverejnila ďalšie podrobnosti o pláne, ktorý má povzbudiť nebankové finančné inštitúcie k investíciám na akciovom trhu. To spôsobilo nárast indexu CSI 300, ktorý zahŕňa akcie spoločností kótovaných na burzách v Šanghaji a Šen-čene, o 3,6 %.

Tento hospodársky rast je najpomalší za posledných 18 mesiacov, pod cieľom vlády na celý rok, ktorý je stanovený na 5 %, a tiež nižší ako 4,7 % zaznamenaných v predchádzajúcom štvrťroku. Na slabší rast vplýva nízka spotreba a kríza v oblasti nehnuteľností, ktoré oslabili náladu domácností.

Slabšie výsledky podčiarkujú potrebu ďalšej podpory zo strany Pekingu, ktorý koncom septembra oznámil najväčší menový stimul od čias pandémie a následne sľúbil výrazné fiškálne výdavky.

Pozitívnu náladu na trhu povzbudili vyjadrenia Čínskej centrálnej banky, ktorá oznámila spustenie programu, ktorý umožní nebankovým finančným inštitúciám požičiavať si od centrálnej banky na nákup akcií.

Banka oznámila, že už dostala žiadosti o účasť na programe vo výške 200 miliárd jüanov (28 miliárd dolárov), z celkových dostupných prostriedkov 500 miliárd jüanov v prvej fáze.

Zajímavost :  Přeplatek za energie nemusí být vždycky pozitivní zpráva, upozorňuje odborník

Čínske trhy v septembri reagovali nadšene na ohlásené menové stimuly, avšak nedávno boli opatrnejšie, keďže čakajú na podrobnosti o fiškálnych stimuloch. Index CSI 300 a hongkonský Hang Seng sú v októbri na ústupe, hoci od začiatku roka sú stále v raste.

Snahy národného plánovacieho úradu, ministerstva financií a ministerstva bývania o zvýšenie dôvery zatiaľ nesplnili očakávania.

Úrady ešte neoznámili presné čísla týkajúce sa fiškálnych výdavkov, ale analytici predpokladajú, že by mohli byť zverejnené na blížiacom sa zasadnutí stáleho výboru Národného ľudového kongresu, čínskeho parlamentu, v najbližších týždňoch.

Netflix prekonal očakávania

Netflix zaznamenal v treťom štvrťroku nárast príjmov o 15 % na 9,8 miliardy dolárov, čo mierne prekonalo očakávania, pričom počet predplatiteľov vzrástol napriek nedostatku svetových hitov, ktorý bol spôsobený minuloročnými štrajkami v Hollywoode.

Americká streamovacia služba pridala 5,1 milióna nových predplatiteľov v priebehu troch mesiacov, čím prekonala odhady a vyvrátila obavy, že neponúkla dosť atraktívnych noviniek, ktoré by prilákali nových zákazníkov.

Netflix intenzívne investuje do živých športových podujatí, ako je WWE’s Monday Night Raw a vianočné zápasy amerického futbalu NFL. Takýto obsah naživo poskytuje predplatiteľom dôvod na sledovanie v konkrétnom čase, čo ho odlišuje od konkurencie a priťahuje nových divákov.

Netflix očakáva, že za celý rok 2024 dosiahne nárast príjmov o 15 %, čo je horná hranica jeho odhadu, a prevádzkovú maržu 27 %. V treťom štvrťroku bola prevádzková marža 30 %, čo je výrazne viac ako 22 % v rovnakom období minulého roka.

Od budúceho roka Netflix prestane zverejňovať počet predplatiteľov a bude sa viac zameriavať na príjmy a zisky.

Zajímavost :  Slovensko opäť hazarduje s ochranou prírody: Po prehratom spore s EÚ sa v Malej Fatre ťaží v biotope hlucháňa hôrneho

Zásah proti zdieľaniu hesiel zvýšil príjmy a spoločnosť zaviedla lacnejšie predplatné s reklamami. Netflix uviedol, že členstvo s reklamami vzrástlo v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o viac ako tretinu, ale dodal, že „máme ešte veľa práce na zlepšení našej ponuky pre inzerentov, čo bude prioritou v nasledujúcich rokoch“.

Na rok 2025 spoločnosť predpovedá príjmy vo výške 43-44 miliárd dolárov, čo by predstavovalo rast o 11-13 % oproti očakávaným príjmom za rok 2024. Očakáva sa, že prevádzková marža bude 28 %, oproti 27 % očakávaným v roku 2024. Spoločnosť však poznamenala, že po výraznom zlepšení marže v roku 2024 chce v nasledujúcom období nájsť rovnováhu medzi krátkodobým rastom marže a investíciami do ďalšieho rozvoja podnikania.

Autor je portfólio manažér spoločnosti HABERL.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO