Škandál so slovenskou pupočníkovou krvou sa prehlbuje. Riaditeľ NTO priznal vážny konflikt záujmov, dozoruje sám seba

Poslankyňa parlamentu za stranu SaS Vladimíra Marcinková pred niekoľkými dňami na blogu Denníka N upozornila na údajnú netransparentnosť a etické otázky okolo odberov pupočníkovej krvi na Slovensku. Podľa nej ide o komerčný biznis, ktorého praktiky by mali byť známe všetkým rodičom.

Odvtedy sa témy chytili viaceré médiá. Televízii Markíza sa podarilo získať priznanie od samotného šéfa národnej odberovej spoločnosti.

O čo ide?

Odber pupočníkovej krvi je ponúkaný budúcim rodičom ako spôsob, ako uchovať kmeňové bunky pre možné budúce použitie na liečbu ich dieťaťa.

Spoločnosť Cord Blood Center (CBC), ktorá má na Slovensku v tejto oblasti monopol, podľa Marcinkovej účtuje za službu stovky až tisíce eur.

Ďalšie poplatky sa vzťahujú na dlhodobé skladovanie krvi, ktoré môže stáť ročne až do 191 eur. Rodičia však nemusia vedieť, že zdravotníci, ktorí im túto službu odporúčajú, údajne dostávajú províziu okolo 100 eur za každý odber.

Marcinková tiež upozornila na nízku pravdepodobnosť, že pupočníková krv bude niekedy potrebná. Tvrdí, že šanca jej použitia je len 0,04 %, pričom takéto kmeňové bunky môžu byť v prípade potreby odobraté aj z kostnej drene počas života.

Zajímavost :  Zdravotníci varujú pred katastrofálnymi dôsledkami konsolidácie. Bez zmien hrozí masové podávanie výpovedí

Odborníci službu neodporúčajú

Európska komisia a odborné hematologické spoločnosti v niektorých krajinách, ako napríklad Česko a Nemecko, vydali odporúčania proti komerčnému odberu pupočníkovej krvi pre vlastné použitie.

Slovenská hematologická spoločnosť sa po uverejnení Marcinkovej blogu stotožnila so stanoviskom jej českého náprotivku, ktorý neodporúča odber pupočníkovej krvi pre vlastné účely do budúcna.

„Služby súkromných bánk na uskladnenie pupočníkovej krvi na autológne použitie spochybnila bioetická európska komisia, zriadená pri Európskom parlamente. Tá vo svojom vyhlásení neodporúča privátne uskladnenie pupočníkovej krvi,“ uviedla pre Denník N.

Ďalším problémom je podľa Marcinkovej využitie darcovskej pupočníkovej krvi. Na Slovensku sú darcovské odbery spravované tou istou súkromnou spoločnosťou – Cord Blood Center. V iných európskych krajinách sú však verejné darcovské banky spravované zdravotníckymi inštitúciami.

Zajímavost :  Měli byste koupit akcie Nvidie, když začíná její AI summit? Historie naznačuje, co se bude dít!

Marcinková tvrdí, že CBC dodáva túto krv súkromným klinikám, ako je napríklad holandská klinika, ktorá ponúka experimentálnu terapiu kmeňovými bunkami za vysoké sumy. Táto terapia však podľa poslankyne nie je schválená Európskou liekovou agentúrou (EMA).

V škandále je namočený aj riaditeľ NTO

Na Slovensku aktivity CBC, resp. uchovávanie krvi darkýň a jej vývoz, zastrešuje verejná banka, ktorá nesie názov Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek. Tá zase spadá pod spoločnosť Eurocord, ktorá je v rukách toho istého súkromníka ako CBC.

Okrem toho odbery a transplantácie v rámci Slovenska koordinuje štátna príspevková organizácia – Národná transplantačná organizácia (NTO). Stará sa teda napríklad aj o dohľad nad vývozom odobratej pupočníkovej krvi. Jej riaditeľom je Daniel Kuba. Práve v jeho prípade zistila reportérka TV Markíza vážny konflikt záujmov.

Kuba je totiž zároveň v správnej rade spomínanej spoločnosti Eurocord. Laicky povedané, v NTO robí dohľad sám nad sebou.

Na kameru sa pre TV Markíza priznal, že o konflikt záujmov ide, hoci pri počiatočných otázkach hovoril, že si to nemyslí. „Je to konflikt záujmov. Vzdám sa členstva v správnej rade,“ povedal Kuba.

Zajímavost :  Zemědělci obdrží při vyplácení vybraných dotací až 70 procent částky na...

Problematický je aj fakt, že Kuba je ako riaditeľ štátnej organizácie verejným činiteľom. Zverejňuje teda svoje majetkové priznania na stránke Národnej rady SR. Príjmy z pôsobenia v súkromnej spoločnosti však nepriznal. V dokumente sa uvádza, že jeho príjem z iných aktivít je 0 €.

Pozrite si reportáž o nedostatku darovanej krvi na Slovensku:

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO