Niektoré prekážky musíte prejsť naslepo, priznáva top cestár Slovenska. V lete robí aj pilčíka

Problémy robí počasie aj hazardéri na cestách.

V Pezinku sa v prvej polovici októbra uskutočnil už 26. ročník Dní slovenských cestárov, ktoré boli prehliadkou tých najšikovnejších vodičov posypových vozidiel.

PETER HARČÁR zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja, cestmajsterstva Záborské, v celoslovenskom kole cestárskeho rodea porazil konkurenciu, suverénne vyhral a stal sa tak najlepším vodičom posypového vozidla zimnej údržby na Slovensku.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Týmto víťazstvom si zároveň zabezpečil priamy postup na cestárske rodeo krajín Vyšehradskej skupiny a Majstrovstvá Európy v jazde zručnosti vodičov sypačov.

„Najlepšou prípravou na cestárske rodeo je prax v teréne. Tam nadobúdam cenné skúsenosti, ktoré sa potom snažím využiť a zúročiť na pretekoch. Najťažšie je asi nesklamať všetkých tých, ktorí do mňa vkladajú nádeje,“ hovorí celoslovenský víťaz.

Čo je to cestárske rodeo? V čom spočíva táto súťaž?

Ide o súťaž zručnosti v jazde na nákladom vozidle so snehovou radlicou a posypovou nadstavbou na špeciálnej, na tento účel postavenej prekážkovej dráhe. Takéto súťaže sa konajú obvykle pred začatím zimnej údržby ciest a sú zamerané na spopularizovanie práce vodičov mechanizmov údržby komunikácií, ktorá v priebehu zimného obdobia nie je jednoduchá.

Tento rok ste cestárske rodeo vyhrali prvýkrát? Alebo ste sa zúčastnili a dobre umiestnili aj predtým?

Podobné úspechy už mám aj z prechádzajúcich súťaží, či už na slovenskej ale aj na európskej úrovni, a to konkrétne v roku 2022 – Majstrovstvá Slovenska (Prešov) – 3. miesto, 2022 – Majstrovstvá krajín V4 (Budapešť) – 5. miesto, 2023 – Majstrovstvá krajín V4 (Plzeň) – 4. miesto, 2024 – Majstrovstvá krajín V4 (Orechová Potôň) – 4. miesto, 2024 – Majstrovstvá Európy (Mendig) – 14. miesto (z 26 účastníkov), 2024 – Majstrovstvá Slovenska (Pezinok) – 1. miesto.

Súťaž je zameraná skôr na techniku jazdy, na rýchlosť alebo ešte na niečo iné?

V súťaži nejde len o rýchlosť a čas jazdy, ale aj o správne prekonanie prekážok na trati. Dôraz sa kladie aj na psychickú odolnosť vodiča pri prekonávaní prekážok, odolnosť voči stresu a správne zhodnotenie situácie na trati.

Zajímavost :  Nový šéf zdravotníctva by mal mať "gule" na zmeny, tvrdí Szalay. Podľa Baláža netreba byť netrpezlivý

Je pravda, že do provizórnych bránok sa musíte trafiť na centimeter presne?

Trafiť sa do bránok je potrebné nie úplne na centimeter, ale bavíme sa o pár centimetroch.

Čo je osobne pre vás najťažšie na rodeu?

Asi nesklamať všetkých tých, ktorí do mňa vkladajú nádeje. Preto ku každému cestárskemu rodeu pristupujem zodpovedne a s cieľom umiestniť sa čo najlepšie.

Ste súťaživý typ? Radi vyhrávate?

Už od útleho detstva mám v sebe súťaživosť v prekonávaní nielen seba samého, ale aj ostatných.

Čo ste vyhrali týmto prvým miestom?

Víťazstvom som si zabezpečil účasť na cestárskom rodeu krajín V4 a na Majstrovstvách Európy v jazde zručnosti vodičov, ktoré sa uskutočnia v budúcom kalendárnom roku.

Len sa mi to zdá, alebo niektoré prekážky či úseky skutočne nevidíte dobre kvôli prednej radlici (pluhu?)

Nie, nezdá sa vám to, niektoré prekážky musíte prejsť takpovediac naslepo. Musíte mať pritom dobrý odhad rozmerov posypového vozidla a snehovej radlice, a taktiež dobré periférne videnie.

Súvisiaci článok Prešovská župa pokračuje v rekonštrukciách regionálnych ciest a mostov Čítajte 

Ako sa potom viete týmto prekážkam vyhnúť?

Vodič musí byť zžitý s posypovým vozidlom. Prax je najlepší učiteľ.

V čom je rozdiel medzi šoférovaním osobného auta a posypového vozidla? Kde si sadáte radšej ako vodič?

Posypové vozidlo disponuje viacerými technológiami a systémami, ktoré v osobnom aute nenájdete, ako napríklad soľankové čerpadlo, dávkovač inertného materiálu, systém regulácie snehovej radlice. Tieto technológie a systémy je navyše potrebné ovládať počas jazdy a prispôsobovať ich terénu a aktuálnym klimatickým podmienkam. Jazdu si však užívam na oboch vozidlách.

Koľko váži vaše plne naložené vozidlo, keď idete posypovať cesty? A čím všetkým môže byť naložené?

Záleží to od typu vozidla a druhu materiálu. Hmotnosť sa pohybuje od 30 do 40 ton.

Čo je ťažšie – manévrovať s vozidlom zimnej údržby na rodeu, alebo to robiť priamo v uliciach v teréne? A prečo?

Cestárske rodeo sa koná na suchom povrchu. V teréne je to sťažené o klimatické podmienky – dážď, sneženie, poľadovica, vietor, snehové jazyky a záveje, hmla a podobne, ako aj o ostatných účastníkov cestnej premávky, ktorí sú súčasne s vami na ceste.

Aké úseky, rajóny máte vy osobne na starosti, čo sa týka zimnej údržby?

Počas zimného obdobia sa ako vodič posypového vozidla starám o zjazdnosť a údržbu ciest I. triedy, a to Nábrežnej komunikácie v Prešove, kruhovej križovatky pod nadjazdom (Košická ulica) v Prešove, ako aj o úseky ciest III. triedy Šarišské Bohdanovce – Varhaňovce, Záborské – Žehňa, Žehňa – Nová Polhora (hranica Prešovského a Košického kraja).

Zajímavost :  Takhle to v energetice nefunguje. Energetičtí realisté kritizují studii spolku Fakta o klimatu

Dá sa dostať ku všetkým úsekom ciest, ktoré máte posýpať?

Spravidla áno. Pri rapídnom zhoršení zimných klimatických podmienok však v niektorých mimoriadnych situáciách sila prírody dominuje nad naším úsilím a technickými možnosťami Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja.

Čo vám najčastejšie bráni dobre si vykonať v zime svoju prácu?

Pri zabezpečení zimnej údržby ciest na území nášho kraja sa stretávam s viacerými prekážkami, ktoré komplikujú, resp. sťažujú samotný výkon. Medzi najväčšie prekážky považujem následky vyčíňania zimného počasia (extrémny úhrn snehových zrážok, popadané stromy, dreviny, stĺpy elektrického vedenia), ako aj situácie, ktoré vytvárajú samotní účastníci cestnej premávky.

Mám na mysli predovšetkým dopravné nehody a škodové udalosti, ktoré často výrazným spôsobom obmedzujú dopravu, či motorové vozidlá zaparkované na chodníkoch a v jazdných pruhoch, pričom blokujú, resp. nenechávajú mechanizmom zimnej údržby dostatočný priestor na ich prejazd.

Akou maximálnou rýchlosťou môže ísť plne naložené vozidlo zimnej údržby?

V zmysle platnej legislatívy je nákladné vozidlo vybavené obmedzovačom na 90 km/h. Ak sa bavíme o rýchlosti pri posype vozoviek a pluhovaní, tá by nemala presiahnuť 40 km/h.

Súvisiaci článok Prešovskí krajskí cestári majú novú techniku za viac ako pol milióna eur Čítajte 

Rešpektujú to ostatní vodiči? Alebo vás zvyknú vytrúbiť či nebezpečne vás predbiehať?

Počas svojej služby zažívam všelijaké situácie a vnímam rôzne reakcie vodičov. Niektorí sú chápaví a ohľaduplní vo vzťahu k našej cestárskej práci, a niektorí, naopak, svojimi nebezpečnými manévrami na ceste ohrozujú nielen svoju bezpečnosť, ale aj bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky.

Zvykli si už slovenskí vodiči na to, že ste síce pomalý, ale zato extrémne dôležitý?

Každé povolanie má v sebe určitú mieru podstatnosti. Každý vidí „zlato“ v niečom inom. Slovenskí vodiči si však musia uvedomiť, že naším cestárskym poslaním počas zimného obdobia je v maximálnej možnej miere zabezpečiť zmiernenie zimných klimatických podmienok na cestách a zjazdnosť komunikácií a prispieť tak k tomu, aby sa vodiči mohli čo najbezpečnejšie dostať do svojho cieľa.

Stalo sa vám už, že ste s posypovým vozidlom do niečoho nabúrali? Ako ste to riešili?

Počas výkonu mojej služby som, našťastie, doposiaľ nebol účastníkom žiadnej dopravnej nehody a ani škodovej udalosti.

Keď nie je obdobie zimnej údržby, aké vozidlá riadite alebo čo iné máte na starosti?

Po skončení zimnej údržby ciest pracujem ako vodič mechanizmov, ktoré vykonávajú letnú údržbu komunikácií. Šoférujem také nákladné vozidlá, ako sú samozberný zametač s odsávaním, stroje vybavené rotačnými mulčovacími hlavicami a ramenovými kosačkami na traktorových podvozkoch či autožeriav. V prípade potreby pracujem aj ako pilčík, ktorý má na starosti údržbu tzv. cestnej zelene popri komunikáciách.

Dá sa povedať, že byť vodičom posypového vozidla je vaše vysnívané povolanie? Alebo čo iné by ste chceli robiť? Napríklad, kam sa posunúť?

Zajímavost :  V Česku startuje pilotní projekt přímého napojení kogenerační jednotky na vrt zemního plynu. Má pomoci stabilizaci české přenosové soustavy

Som zapálený pre „cestárčinu“. Mám veľmi rád svoje povolanie. Som spokojný s pracovnými podmienkami, so svojou pracovnou pozíciou aj s náplňou práce.

Je vodičov posypových vozidiel u vás dostatok, alebo stále hľadáte aj nových?

Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja má momentálne požadovaný stav vodičov. Napriek tomu eviduje záujem zo strany nových mladých ľudí, ktorí majú chuť pracovať ako vodiči posypových vozidiel.

Aké prednosti/danosti musí mať človek, ktorý chce byť vodičom posypového vozidla?

V prvom rade by mal byť fanúšikom cestárskeho remesla. Zároveň musí disponovať takými vlastnosťami a charakterovými črtami ako zodpovednosť, spoľahlivosť, precíznosť, samostatnosť. Veľkou výhodou je odborné vzdelanie vodiča, jeho manuálna zručnosť ako aj prax z obsluhy mechanizmov a strojných zariadení.

Týmto víťazstvom ste si zároveň zabezpečili priamy postup na cestárske rodeo krajín Vyšehradskej skupiny a Majstrovstvá Európy v jazde zručnosti vodičov sypačov, ktoré sa uskutočnia v budúcom kalendárnom roku. Ako sa na ne budete pripravovať?

Najlepšou prípravou na cestárske rodeo je prax v teréne. Tam nadobúdam cenné skúsenosti, ktoré sa potom snažím využiť a zúročiť na pretekoch.

Doprava

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO