Eurokomisia schválila štátnu pomoc Poľska pri výstavbe závodu spoločnosti Intel

Európska komisia schválila, aby Poľsko poskytlo štátnu pomoc vo výške viac ako 7,4 miliardy zlotých (1,72 miliardy eur) pre závod spoločnosti Intel. Oznámila to v piatok vláda vo Varšave. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Rozhodnutie prichádza v čase, keď Intel sa snaží znižovať náklady. To vyvolala otázky, či môže odložiť alebo zrušiť niektoré plány na expanziu v Európe, ktoré zahŕňajú aj veľký nový závod na výrobu čipov v Nemecku.

„Európska komisia informovala Poľsko, že udelenie štátnej pomoci Intelu má zelenú,” uviedol podpredseda vlády Krzysztof Gawkowski.

„Pomoc, ktorú štát poskytne, predstavuje v rokoch 2024 až 2026 viac ako 7,4 miliardy PLN,” dodal s tým, že celková hodnota investície vrátane pomoci je viac ako 25 miliárd PLN.

Zajímavost :  Povodne vytvorili raj pre komáre. Čaká nás invázia? Odborníčka pre ta3 povedala, na čo sa pripraviť

Najväčšia investícia

Poľsko musí teraz schváliť legislatívu o poskytnutí verejných financií a potom formálne informovať Európsku komisiu skôr, ako bude môcť uzavrieť dohodu s Intelom.

Dariusz Standerski z ministerstva pre digitálne záležitosti odhaduje, že celý proces bude dokončený v závere roka.

Hovorca Intelu uviedol, že spoločnosť oceňuje „pokračujúcu podporu a partnerstvo poľskej vlády”. Odmietol sa však vyjadriť k nemeckému projektu, ktorý je úzko spojený s poľským. Tento projekt v hodnote 33 miliárd USD (29,96 miliardy eur) stále čaká na schválenie EÚ, ktoré bolo odložené a očakáva sa najskôr v máji 2025.

Prečítajte si tiež:

Spoločnosť Intel minulý rok oznámila plány investovať až 4,6 miliardy USD do zariadenia neďaleko Wroclawi v juhozápadnom Poľsku s kapacitou na ďalšiu expanziu.

Zajímavost :  Vídeň od ledna končí s ruským plynem, zbytek Rakouska hledá alternativy

Investícia je v súlade s Európskym zákonom o čipoch, ktorý je zameraný na zvýšenie podielu Európy na globálnom trhu s čipmi do roku 2030 na 20 %.

Gawkowski dúfa, že Intel by mohol už tento rok začať so stavebnými prácami. „Investícia do továrne Intelu je najväčšou investíciou v Poľsku za celé desaťročia. Výroba polovodičov v Poľsku zaručí lepší ekonomický rozvoj aj väčšiu bezpečnosť,” dodal.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Minimální mzda prudce stoupne, ale zaručená končí. Změny schválila vláda