Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla o 4,6 procenta

Peking – Hrubý domácí produkt (HDP) Číny ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl o 4,6 procenta. Dnes to oznámil čínský statistický úřad. Výkon ekonomiky tak mírně tak překonal očekávání analytiků oslovených agenturou Reuters, kteří předpovídali meziroční růst o 4,5 procenta. Ve druhém čtvrtletí se hospodářství meziročně zvýšilo o 4,7 procenta.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ekonomika vzrostla o 0,9 procenta, zatímco analytici její růst odhadovali na jedno procento. Ve druhém čtvrtletí růst proti předchozím třem měsícům po zpřesnění dat činil 0,5 procenta, předběžná zpráva ukazovala růst o 0,7 procenta.

Zajímavost :  Výpověď z pracovního poměru - Vzor ke stažení

Podle vládní prognózy by ekonomika měla v letošním roce růst o pět procent. K dosažení tohoto cíle úřady od konce září prudce navýšily stimuly, aby oživily ochabující hospodářství. Vládní cíl růstu považují analytici za příliš ambiciózní, protože se neobejde bez agresivnějších opatření, která by povzbudila spotřebitelskou poptávku a problematický realitní sektor.

Agentura AP uvedla, že čínské tempo ekonomiky zůstává pomalé i přes zrušení omezení souvisejících s pandemií nemoci covid-19.

Reklama

Zajímavost :  SpaceX popáté úspěšně otestovala kosmickou loď Starship, má sloužit k průzkumu hlubokého vesmíru

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO