ODEMČENO: ČNB rozdala tresty úvěrářům, muničky bojují o prach, čínské MG4 překvapilo

České muničky bojují o vzácný střelný prach. Mezi sebou i proti evropské a americké konkurenci

Zaplo a Profi Credit na pranýři. ČNB rozdala úvěrářům exemplární tresty, zaplatí miliony

Čínské MG4 jezdí lépe než řada jeho evropských konkurentů. I když vypadá jako z jiného světa

Odemykáme pro vás tři prémiové články

🔓 České muničky bojují o vzácný střelný prach. Mezi sebou i proti evropské a americké konkurenci

Nový americký a také britský balík vojenské pomoci Ukrajině za desítky miliard dolarů ještě více vyostří napjatou situaci na světovém trhu se střelným prachem. Poptávka především po dělostřelecké a tankové munici přitom rychle roste už třetím rokem. Další miliony kusů potřebuje nejen ukrajinská armáda, ale i země NATO. Kvůli agresivnímu Rusku začínají výrazně rozšiřovat svoje vlastní zásoby.

🔓 Zaplo a Profi Credit na pranýři. ČNB rozdala úvěrářům exemplární tresty, zaplatí miliony

Na tuzemském trhu nebankovních půjček padly v posledních týdnech výstražné sankce. Česká národní banka masivně vytrestala tandem známých hráčů na úvěrovém trhu. Pokutami v souhrnné částce jedenácti milionů korun regulátor „ocenil“ ledabylost při poskytování půjček, stejně jako lhostejnost při prověřování finanční kondice dlužníků. Některé z úvěrových smluv pak dokonce ani nebyly podepsané. Přestože tresty padly za byznysové přešlapy úvěrářů primárně z dob pandemie, experti soudí, že trh nebankovních půjček od té doby udělal v Česku jen částečný krok vpřed, a dlužníkům tak hrozí potenciálně rychlé pády do dluhových pastí. 

Zajímavost :  Pálení čarodějnic 2024: Zákaz ohňů v Praze a Středočeském kraji. Jaké platí výjimky?

🔓 Čínské MG4 jezdí lépe než řada jeho evropských konkurentů. I když vypadá jako z jiného světa

Čínu není radno podceňovat. A už vůbec ne čínské státní automobilky a jejich elektromobily. A zvlášť ne ty, které se pyšní evropským názvem. Jako elektrické MG4.

VIDEO: Rozhovor s Miroslavem Singerem

Video placeholde

Rozhovor pro FLOW s ekonomem Miroslavem Singerem • e15

Další premium články e15:

Pražák urychluje investice v Synthesii. Rozšíří výrobu klíčové suroviny pro výbušniny

Pardubická chemička Synthesia reaguje na zvýšenou poptávku po nitrocelulóze, klíčové surovině k výrobě střelného prachu pro velkorážovou munici. Necelé tři měsíce poté, co ji převzala skupina Kaprain Karla Pražáka, zahájila investici do navýšení výrobních kapacit, která jí umožní zvednout roční produkci o 16 procent. Informaci sdělil e15 v rozhovoru šéf chemické části skupiny Kaprain Jan Kadaník.

Zajímavost :  Čo je to superpotrat?

Co očekávat od iOS 18? Pokrok ve víru umělé inteligence

Apple již oznámil, kdy se bude konat jeho vývojářská konference WWDC24. Ta začne úvodní Keynote 10. června a skončí až 14. června. Právě na úvodní speciální akci se pak dozvíme podrobnosti o iOS 18, nové verze operačního systému, který pohání všechny iPhony. Co od něho očekávat?

Gálik s Raškou budují nový byznys. Pomocí algoritmů chtějí zvýšit výnos z investic do bytů

Do realitních investic začínají promlouvat velká data a algoritmy, což na trh přilákalo i zcela nové hráče. Naposledy na vlnu „robotického“ obchodování s byty naskočilo duo česko-slovenského podnikatele Stanislava Gálika a byznysmena Tomáše Rašky. Loni v létě rozjeli novou společnost s názvem Pretty Good Company (PGC) a od té doby na základě datové analýzy nakoupili a prodali vyšší desítky bytů.

Zajímavost :  Amazon ztrojnásobil čistý zisk, škrty se vyplácí a budou pokračovat i letos

Zdroj Zde